Hovrätten i Malmö. Foto: Richard Martinsson/Sveriges Radio
Hovrätten i Malmö. Foto: Richard Martinsson/Sveriges Radio
Kristianstad

Hovrätten prövar nu spädbarnsfallet

1:30 min

Efter en uppmärksammad rättegång friades föräldrarna av tingsrätten från misstankarna om grov misshandel och vållande till sin dotters död. Nu tas målet upp i hovrätten.

Föräldrarna åtalades i maj tidigare i år efter att deras spädbarn avlidit på sjukhus knappt fyra veckor gammal. Barnet hade frakturskador på revben och blåmärken. De åtalades för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Rättegången pågick längre än planerat och över 30 vittnen hördes. Föräldrarna satt häktade i sammanlagt 10 månader.

Båda föräldrarna friades av tingsrätten och avskrevs alla misstankar. Åklagaren delar inte tingsrättens bedömning och tycker att domen inte speglar den bevisning som tagits upp. Därför har hon överklagat. 

Det är klart att det är en stor påfrestning för henne. Hon hade hoppats kunna stänga den här boken nu.

Försvaret förväntade sig inte en överklagan och mammans försvarsadvokat berättade att hans klient nu får leva i ovisshet tills målet är prövat.

– Det är klart att det är en stor påfrestning för henne. Hon hade hoppats kunna stänga den här boken nu, sa försvarsadvokat Torgny Dahlberg när överklagan kom.

Under onsdagen börjar prövningen av målet som hovrätten över Skåne och Blekinge ska göra. 12 rättegångsdagar är inplanerade i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista