Kungsörn
Kungsörn av typen som hittades i gödseltanken. Foto: Thomas Öberg/Vetenskapsradion
Kristianstad

Kungsörn störtade i gödsel – kämpar för sitt liv

2:03 min

En sårig och sargad kungsörn räddades i dag ur en gödselstack utanför Knislinge i nordöstra Skåne. Nu väntar några avgörande dygn för örnen.

Under tisdagseftermiddagen fick Hans Brunemark på Katastrofhjälp fåglar och vilt ett samtal från en gård utanför Knislinge. En kungsörn hade störtat rakt ner i en gödselbehållare.

– Det var en man som hade hittat den redan igår. De hade tagit upp den men de trodde den var död, så de la den på marken, säger Hans Brunemark.

Den var inte död, däremot både sårig och svag. 

– Vi vet inte hur länge den har legat där. Jag körde hem med den och ringde vår rehabiliterare så han kom hit och kollade på den. Vi tvättade av den härute i min trädgård sedan tog han med sig den.

Risken är att den har svalt en massa gödselvatten.

Nu är kungsörnen hos Katastrofhjälp i Bromölla och försöker återhämta sig. Enligt Kristianstadsbladet ger man den honungsvatten i hopp om att den ska orka läka sina sår de kommande dagarna.

Utsikterna är ovissa, särskilt om den har fått i sig bakterier från gödselbrunnen.

– Risken är att den har svalt en massa gödselvatten och det är ju inte så bra, säger Hans Brunemark. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista