Passkontroll
Högsta domstolen ändrar nu hovrättens domslut för människosmuggling och sänker straffet till dagsböter. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Sänkt straff för människosmuggling

1:19 min

Två män stoppades vid Öresundsbron och hade de med sig två flyktingar i bilen. Männen dömdes till tre månaders fängelse i hovrätten och en av dem överklagade.
Högsta domstolen ändrar nu hovrättens domslut och sänker straffet för den som överklagade.

En av de två männen som åtalades och dömdes för människosmuggling av normalgraden överklagade. Dagens dom gäller mannen som överklagade. 

Högsta domstolen bedömer nu gärningen som ringa brott och bestämmer påföljden till dagsböter, skriver Högsta domstolen på sin hemsida.

"Högsta domstolen kommer fram till att ett människosmugglingsbrott som regel ska anses som ringa om annat inte är bevisat än att smugglingen är en engångsföreteelse, avser enstaka utlänningar och sker utan ersättning, och det inte finns några omständigheter som talar för en annan bedömning."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista