Vatten sprutas över lupiner i rosa och lila.
Bevattningsförbudet i södra Halland har nu hävts. Arkivbild. Foto: Elias Andersson/Sveriges Radio.
Bevattningsförbud

Bevattningsförbudet i södra Halland hävs

5:46 min

Bevattningsförbudet i Halmstads och Laholms kommuner upphävs med omedelbar verkan. Kommunerna uppmanar dock invånarna att fortsätta spara vatten.

Det har varit bevattningsförbud i södra Halland sedan den 11 april. Men nu har den senaste tidens regn gett effekt på grundvattennivåerna i södra Halland. Därför upphävs nu bevattningsförbudet i Halmstads och Laholms kommuner. 

– Vi sa från början att förbudet skulle finnas kvar tills dess att vi har en tryggare situation med mer stabila grundvattennivåer. Och nu gör vi den bedömningen att vi har nått läget att vi fått en trendbrytning som gör att vi kan häva förbudet, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA. 

Men vattenmagasinerna är inte så fulla som de skulle behöva vara. Därför krävs det mycket mer nederbörd framöver för att helt återställa grundvattennivåerna till det normala. 

– Vi har varit jätteduktiga på att spara vatten. Den minskade vattenproduktionen som vi redovisar slår rekord och jag tycker det är fantastiskt bra resultat, säger Mattias Leijon. 

Men kommunen uppmanar invånarna att fortsätta spara vatten, bland annat för att ha ett bra utgångsläge inför torrare perioder, till våren och sommaren. 

Bevattningsförbud kan behöva införas i Halland igen. 

– Risken är uppenbar att vi kommer ha ett bekymrat läge till våren, säger Mattias Leijon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista