Urban Eriksson, universitetslektor i fysik
Vi kan aldrig ta reda på vad som finns där universum tar slut, säger Urban Eriksson som är universirtetslektor i fysik. Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio
Kristianstad

Atomerna i universum – oändliga eller ändliga?

Urban Eriksson: Det kommer bli tomt, mörkt och kallt
6:28 min

Brädspelet Go har fler möjligheter än antalet atomer i universum. Men är inte universum oändligt och borde det då inte finnas oändligt antal atomer? Astronomen Urban Eriksson ger svar.

Brädspelet Go påminner om schack, men har tio gånger fler möjligheter per drag. Enligt en artikel i Dagens Nyheter så innebär det att antalet möjliga kombinationer av pjäser på brädet är en etta med 170 nollor efter. Det är fler än antalet atomer i universum. Men är inte universum oändligt?

– Nej, universum är inte oändligt. Vi kan uppskatta hur många atomer det finns i universum. Och det är ungefär en etta med 80 nollor efter, förklarar Urban Eriksson som är universitetslektor i fysik - med inriktning mot astronomi, på Kristianstads högskola.

Vi har ingen aning, det kan vara precis vad som helst. Vi kan aldrig ta reda på det

Men vad som finns där universum tar slut, det vet man inte.

– Vi har ingen aning, det kan vara precis vad som helst. Vi kan aldrig ta reda på det heller, för universum växer hela tiden och därför är det omöjligt att åka till kanten, säger Urban Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".