mobil fartkamera
1 av 2
Polisen och utbildaren Henrik Tofte visar sina elever hur en mobil fartkamera fungerar. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio.
mobil fartkamera närbild
2 av 2
Den mobila fartkameran används bland annat i tätbebyggda områden. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio.
Skåne

Mobila fartkameror ska användas mer

3:03 min

Mobila fartkameror ska nu användas mer än tidigare i Skåne. Och för att göra det möjligt utbildas fler poliser i hur kamerorna fungerar.

– De mobila fartkamerorna kan man ställa ut till exempel på tillfälligt olycksdrabbade sträckor. Man kan även ställa ut dem på sträckor där allmänheten önskar att vi ska stå, säger trafikpolisen Henrik Tofte.

Och just nu behövs det fler poliser i Skåne som kan hantera de mobila fartkamerorna och därför hålls en utbildning på en gata i Hörby. Kameran är stor och ser ut som de fasta kamerorna, men skillnaden är att den alltså är rörlig och sitter på en vagn som går att ställa på olika platser.

I Hörby skiner solen denna dag och poliserna får testa att mäta ut avstånd, låsa upp vagnen och sätta igång kameran. Allt för att dom ska kunna klara av provet som hålls efter den två dagar långa utbildningen. Och enligt trafikpolisen Henrik Tofte har de mobila fartkamerorna stor effekt.

– Vi har märkt att hastigheten har sjunkit markant sedan vi satte upp kamerorna, så det har varit väldigt positivt.

Varför tror du det?

– Det ska inte vara någon kamera där enligt allmänheten, utan de blir överrumplade. Sen är det många bilar som passerar sträckan och det sprider sig också, så kameran fyller sitt syfte även om den inte tar några bilder så har man fått ner hastigheten på vägsträckan, säger han. 

Har du något exempel på var ni till exempel brukar ställa en mobil fartkamera?

– Det är på olika sträckor i regionen. Vi använder den bland annat på Sweden Rock där det kan vara bra att dämpa hastigheten innan de kommer in i området. Sen använder vi även den inom tätbebyggt område, till exempel i Kristianstad och Vä, säger Henrik Tofte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista