Sverige

IS-låt kuppades in i svensk radiosändning

Mix Megapol: Vi tycker att det är väldigt allvarligt
0:26 min

Radiostationen Mix Megapol spelade en rekryteringslåt från terrororganisationen IS i dag på morgonen, rapporterar 24malmo.se.

Mix Megapols frekvens över Malmö kapades i morse mitt under morgonshowen med Gry Forssell och Anders Timell. I stället sändes IS rekryteringslåt ut över området.

Låten ska ha spelats vid två tillfällen, i mellan fem och tio minuter. Eftersom programledarna inte hör sändningen över Malmö märkte de ingenting under sändning. 

– Däremot märkte vi blixtsnabbt när vår växel blev belamrad av lyssnare som ringde in och undrade vad som hände, säger Jakob Gravestam, marknadsdirektör på Bauer Media som äger Mix Megapol.

Kapningen genomfördes genom att någon kapade frekvensen över Malmö med en egen FM-sändare.

– Vi tycker att det är väldigt allvarligt, och det blir än mer allvarligt om det är en låt som handlar om rekrytering till Daesh eller IS, säger Jakob Gravestam.

Ledningen för Bauer Media håller nu på att utreda händelsen, och den ska också polisanmälas och anmälas till Post- och telestyrelsen. Dessutom ska man bjuda in bland annat Sveriges Radio, MTG Radio och Post- och telestyrelsen för att se hur man kan undvika liknande händelser i framtiden.

I nuläget vet man inte vem som ligger bakom kapningen.

Det kan bli svårt att ta reda på vem som låg bakom kuppen, bedömer Post- och telestyrelsen.

– I efterhand är det väldigt svårt. Är det en störning som bara uppstår under en period och aldrig uppstår igen är den svår att hitta, säger Jonas Wessel, chef på Post- och telestyrelsens spektrumavdelning och fortsätter:

– Det förefaller som att någon har en sändare och har rattat in samma utsändningsfrekvens och sedan kört ett annat innehåll. Lokalt har den haft en högre effekt och då har det blivit den rådande signalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".