Sven Erik Johnsson
Sven Erik Johansson har bott och rest mängder av gånger till Nordkorea. Foto: Karin Bengtsson/P4 Kristianstad

Sven Erik har bott i Nordkorea – ett övervakat liv

Sven Erik: Min lägenhet var avlyssnad
8:32 min

Sven Erik Johansson har bott och rest mängder av gånger till Nordkorea där han jobbat med biståndsarbete. Nu delar han med sig av sina erfarenheter.

Sven Erik Johansson har erfarenheter få andra svenska har. Han har bott och rest till Nordkorea upp emot 70 gånger. I diktaturen har han jobbat med biståndsarbete.

– Jag bodde i ett diplomatområde med vakter så att inga koreaner skulle kunna komma in på området. Jag hade frihet, men jag frågade i och för sig inte var jag fick åka. Jag försökte använda sunt förnuft för att inte reta upp någon. För mig var det viktigt att bygga förtroende.

Varje vecka rapporterade Sven Erik för sin tolk var han hade varit och vad han hade gjort. Något han tyckte var väldigt viktigt eftersom svensken ville vara öppen och ärlig.

Samtidigt var hans lägenhet avlyssnad.

– Jag tycker om att gå och när man var ute och gick med kamera var det alltid någon som hängde efter en. Det fanns människor överallt som kollade. Det blev lite av en sport att gömma sig för dem.

Hur är det då för invånarna i landet? Enligt Sven Erik är det stor skillnad beroende på var man bor.

– Det är slitsamt. Det är väldiga klasskillnader mellan de som har det riktigt bra och de som bor på landsbygden. Där är det mycket handarbete och så använder man sig av oxar i arbetet.

Den senast tiden har det varit spänt mellan USA och Nordkorea. Något som oroar Sven Erik.

– Det är man alltid, vad som ska hända. Men det är så att kärnvapen hör vi mest om här ute. Där inne hör man inget om kärnvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".