Thomas Persson
Thomas Persson, IFK-legendar som vet hur det känns att sätta ett avgörande frikast direkt i mål Foto: Johan Persson, HD
Handboll med Glenn Göransson

Thomas "TP" Persson vet hur det känns att sätta ett avgörande frikast i mål

2:49 min

Veckans "snackis" i handbollssverige är onekligen Olafur Gudmundssons avgörande frikast mot Malmö. Men han var inte först i den orangea tröjan om denna bedrift.

Det har väl knappast undgått någon med handbollsintresse - det som hände i torsdagens match i Kristianstad Arena. Till och med de mest ointresserade på mitt jobb på polisen i Kristianstad kommenterade Olafur Gudmundsson mål och då är det stort. Men, vi med några rynkor mer än andra minns ett annat frikast som är omtalat än idag. Matchen spelades i gamla idrottshallen i Kristianstad i början på 70-talet och en viss Thomas Persson hade huvudrollen.

- Vi mötte ett lag från min hemstad, Vikingarna från Helsingborg. Halva laget jobbade på mitt jobb (brandkåren) och de hetsade mig en hel vecka innan matchen. Men, jag fick sista ordet, sa Thomas Persson med ett brett leende när jag träffade honom igår i Ystad.

Det är 47 år sedan men jag minns detta glasklart. Minns var jag stod och mot vilket mål det var. Den känslan har jag nog aldrig mer fått känna och programbladen haglade in som konfetti när bollen rullade in i nätmaskorna.

Läget i matchen var så här: Matchklockan stod på 60 minuter, 16-16 och det återstod bara ett frikast. Hallen kokade (utsålt) när IFK:s tränare, Evert Sjunnesson skickade fram Thomas Persson för att lägga frikastet

- Jag minns att hela motståndarlaget stod på tå och målvakten, "Mim" hade varit riktigt bra hela matchen, bland annat hade han tagit tre straffar mot oss.

Thomas siktade och sköt allt han kunde men skottet tog i försvarmuren och ändrade riktning. "Mim" hade vikten på fel ben och bollen studsade retfullt in i den hörna där han INTE stod. Jublet efter detta sitter fortfarande i väggarna och Thomas minns tillbaka.

- Det är 47 år sedan men jag minns detta glasklart. Minns var jag stod och mot vilket mål det var. Den känslan har jag nog aldrig mer fått känna och programbladen haglade in som konfetti när bollen rullade in i nätmaskorna, minns Thomas Persson.

Lyssna på ljudklippet, det är knappa tre minuters handbollshistoria som berättas från den som stod för bedriften.

I kommande inlägg ska ni få höra mer om och av Thomas Persson, en av mina stora idoler som jag på äldre dagar lärt känna och som blivit en god vän.

Tjing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista