Karl-Erik Nilsson tror att Caroline Segers utspel grundar sig i ett missförstånd.
1 av 2
Karl-Erik Nilsson tror att Caroline Segers utspel grundar sig i ett missförstånd. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Arkivbild: Caroline Seger.
2 av 2
Arkivbild: Caroline Seger. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Seger hotar med att damlandslaget ska nobba fotbollsgalan

3:54 min

Damlandslaget och svenska fotbollsförbundet kommer inte överens om ett nytt avtal och nu vill laget bojkotta Fotbollsgalan.
Men fotbollsförundets ordförande Karl-Erik Nilsson är säker på en lösning – och tror att allt handlar om ett missförstånd.

Som Radiosporten har berättat tidigare har det svenska damlandslaget spelat hela året utan ett avtal med det svenska fotbollsförbundet, efter att det senaste avtalet gick ut vid årsskiftet. 

Redan i september sade lagkaptenen Caroline Seger att det skulle kunna sluta med en strejk ifall det inte löste sig.

Och nu kan en strejk kanske vara nära. 

– Vi kommer inte att gå på Fotbollsgalan. Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal, säger Caroline Seger till TV4:s Fotbollskanalen, och fortsätter:

– Det är inte okej att vi inte har ett avtal och det här går inte ut över fotbollen.

För Radiosporten utvecklar Seger varför de har tagit det här beslutet:

– Det har ju pågått under ett års tid, så vi kände att om vi kan göra något nu som inte påverkar det sportsliga så får det bli fotbollsgalan som blir lidande.

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är förvånad över Segers utspel.

– Man väldigt förvånad över att en enskild spelare går ut med de här kommentarerna när vi är mitt i pågående diskussioner, säger han till Radiosporten, och fortsätter:

– Så jag tror att det är något missförstånd mellan spelarföreningen och spelarna som ligger till grund för det här.

Är ni nära varandra?
– Vi har samtalat länge, så det är klart att vi kommer närmare och närmare. Så förhoppningen är att vi ska kunna nå en överenskommelse mycket, mycket snart.

Är du orolig att det kan gå så långt så att det inte blir match mot Frankrike?
– Nej. Jag tror att det här löses upp. Men vi får väl avvakta de närmaste dagarna och se den dialog som pågår mellan förhandlingsdelegationerna. Men jag är nog rätt optimistisk att vi ska hitta en lösning.

Caroline Seger tycker att det är bra om det är nära en lösning men hon säger till Radiosporten att hon inte nåtts av den informationen som Karl-Erik Nilsson pratar om.

– Vi får se vad som händer. Men det är naturligtvis jättepositivt. Det är ett första steg här. Vi får hoppas att vi kommer överens om ett avtal innan det sportsliga blir involverat.

Men känner du att ni är nära en lösning när Karl-Erik Nilsson säger så?
– Vi har inte riktigt samma syn på det. Men jag har spelat match här så jag vet inte om vi har kommit närmare en lösning de senaste timmarna.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand är den som sköter förhandlingarna för fotbollsförbundet tillsammans med landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

– Jag var förvånad, givet att vi så sent som i går fick ett återspel från Spelarföreningen där de sa att vi har nästa vecka att lösa den här situationen, säger han till Radiosporten.

Är du besviken?
– Ja, det är klart att man blir besviken när man inte hittar rätt på det sättet och det görs såna här utspel. Och vi har ju så otroligt mycket annat att fokusera på det här dygnet, en av våra viktigaste matcher på jättejättelänge för svensk fotboll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista