En bild på en övervakningskamera som är uppsatt på en vägg.
1 av 2
Polisen planerar en utbyggnad av antalet kameror på allmän plats de kommande åren. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
polis, mörkhörig, skägg
2 av 2
Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning, berättar att polisen krafitgt vill öka antalet kameror på allmän plats.
Sverige

Polisen vill öka antalet kameror på allmän plats

Polisen: Kan inte ha en polis i varje gathörn
3:20 min

Övervakningskameror lär bli ett vanligare inslag i gatubilden de kommande åren. Polisen spår en utbyggnad på flera hundra procent.

I måndags berättade P4 Kristianstad om att det förs diskussioner om att kameraövervaka delar av stadskärnan i Kristianstad.

Länsstyrelsen i Skåne har på senare tid också märkt av en tydlig ökning i antalet ansökningar om kameraövervakning från polisen.

Faktum är att polisen på några års sikt planerar att kraftigt bygga ut sin kameraövervakning på allmän plats i Sverige.

– Eftersom vi kommer från en väldigt låg nivå med extremt få kameror så kan man tänka sig en flera hundraprocentig ökning. På många platser runt om i världen så har de lika mycket kameror på en gatstump som vi har i hela landet så det är klart att vi ligger väldigt långt efter, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.

Det var i januari i år som polisen sjösatte en storsatsning på kameraövervakning. Målet är att ta fram ett nationellt och enhetligt kameraövervakningssystem.

– Det beräknas pågå de närmsta åren medan vi bygger ut vår kameraförmåga. Vi enhetliggör tekniken och ser till att den är framtidskompatibel och rättssäker. Tidigare så har det här spretat mycket ute i regionerna och det har inte funnits någon enhetlighet. Det tar vi fram just nu, säger Joakim Söderström.

Utöver de runt 100 tillstånd för kameraövervakning som polisen har i dag på allmän plats ligger ytterligare ett 60-tal ansökningar hos länsstyrelsen för bedömning.

Vi ser att kamerorna förebygger vissa typer av brottslighet. Vi ser även den operativa fasen när brott väl begås att vi kan ingripa och förhindra ytterligare brottslighet.

Joakim Söderström är övertygad om att en vidare utbyggnad är motiverad.

– Vi ser att kamerorna förebygger vissa typer av brottslighet. Vi ser även i den operativa fasen när brott väl begås att vi kan ingripa och förhindra ytterligare brottslighet. Dessutom är filmerna en ovärderlig hjälp i våra förundersökningar där vi får ett slags facit över vad som har hänt, säger han.

Joakim Söderström nämner även de 23 särskilt utsatta områden som pekats ut runt om i landet och att det därutöver finns ett 60-tal platser i Sverige som också är extra utsatta av brott.

– Det finns verkligen ett underlag att bygga ut det här. Dessutom arbetar regeringen med ny lagstiftning där man även aviserat att man tittar på att framöver eventuellt helt slopa tillståndsplikten för polisen. Tittar man på ett treårigt perspektiv så räknar vi att vår kameraförmåga kommer att vara kraftigt utbyggd jämfört med i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".