Elever och rektor framför en skolentré.
Eleverna på Bjärnumsskolan är missnöjda med den senaste tidens lärarbyten. På bilden även bitr. rektor Christel Jansson (t.v.) och rektor Susanna Sandqvist (t.h.) Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Bjärnum

Niondeklassare i Bjärnum protesterar mot för många lärarbyten

Jasmin Al Aqer: Vi mår väldigt dåligt av det här
4:20 min

Niondeklassare i Bjärnum strejkar. Anledningen är den senaste tidens många byten av lärare.

I morse strejkade niorna i Bjärnum utanför skolans huvudentré till följd av bristen på behöriga lärare. För tillfället är tre lärare på skolan sjukskriva, vilket gör att skolan får förlita sig på vikarier och andra timanställda.

– Vi mår väldigt dåligt av detta. Jag har själv stannat hemma för att det inte är någon mening att gå till skolan om man inte får den hjälp man behöver, säger elevrådsordförande Jasmin Al Aqer.

Skolans biträdande rektor Christel Jansson förstår elevernas frustration efter den senaste månadens rulljans på vikarier. Men hon försäkrar niorna om att situationen håller på att lösas.

– Planen är att de sjukskrivna lärarna ska komma tillbaka i månadskiftet så jag hoppas att vi inom några veckor får ordning på situationen, säger Christel Jansson.

Men om förbättringen uteblir säger Jasmin Al Aqer att protesterna kan fortgå. Under dagen har eleverna bojkottat lektioner som hålls av obehöriga lärare.

– Blir det inte bättre kommer vi förmodligen göra något mer, säger elevrådsordföranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".