Kroppsburen kamera på polis
Kroppskameror på poliser väntas bli vanligare framöver. Foto: Maja Suslin/TT
Sverige

Överväger kroppskameror på alla poliser i yttre tjänst

Polisen: Hoppas ha det i gång under nästa år
0:40 min

Utöver utökad kameraövervakning på allmän plats överväger polisen att ge samtliga anställda i yttre tjänst möjligheten att bära kroppskameror.

– Det är något vi tittar mycket noga på just nu. Kroppsburna kameror har visat sig, runt om i världen, att minska våldet mot polisen med upp till 30-40 procent. Det är något vi tittar vidare på för att säkra arbetsmiljön för våra kollegor som arbetar i yttre tjänst, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.

När kan det här vara på plats?

– Det finns redan kroppskameror som används lite sporadiskt ute i regionerna. Vi tittar nu på att ta fram ett nationellt kamerakoncept och vi hoppas att ha det i gång under nästa år någon gång. Det är formalia som måste vara klart först med upphandlingar och så och vi behöver ta fram riktlinjer som vi är ålagda att göra från datainspektionen.

Kommer alla poliser i yttre tjänst att ha en kroppsburen kamera?

– Det finns inget formellt beslut som säger det. Men vi kommer att närma oss den utvecklingen. Att man får möjligheten att använda kroppsburen kamera när man arbetar i yttre tjänst, säger Joakim Söderström.

Som en direkt konsekvens av hot och våld mot poliser?

– Det är absolut en av de viktigaste anledningarna till att vi inför kroppsburna kameror i så fall. Ett annat viktigt skäl är att vi ska ha bra förundersökningsmaterial. Till exempel när poliser kommer till en misshandel i en lägenhet där en kvinna blivit slagen. Då finns det dokumenterat vad hon säger, vad mannen säger, vad barnen säger, hur lägenheten såg ut och så vidare.

Enligt Joakim Söderström skulle kroppskameror också göra förundersökningarna mer rättssäkra.

– Alla människor har svårt att komma ihåg exakt vad hände och vem som sade vad. De kroppsburna kamerorna sitter ju där och dokumenterar vad som hände.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".