Polishuset i Helsingborg efter explosionen som förstörde entrén. Foto: Johan Nilsson/TT.
Polishuset i Helsingborg efter explosionen i förra månaden som förstörde entrén. Foto: Johan Nilsson/TT.
Helsingborg

Polishusets säkerhetsbrister ett känt problem

0:52 min

Personal på polishuset i Helsingborg har länge slagit larm om bristande säkerhet.

Under flera år, långt före det ännu olösta bombdådet som sprängde sönder polishusets entré 18 oktober, har den interna kritiken varit stark kring säkerheten vid polishuset i Helsingborg. Enligt Fredrik Brokopp, polisens fackliga ombud och tidigare huvudskyddsombud, har inte tillräckligt gjorts för att ta personalens oro över säkerhetsbrister vidare.

– Jag ska inte säga att man inte tagit den på allvar, men jag upplever att chefer på polisområdesnivå haft önskemål om en förändring men att en byråkrati runtomkring satt käppar i hjulen, säger han.

Parkeringen är inte inhägnad på något sätt och allmänheten har tillgänglighet till den. Det är den fråga som varit absolut mest återkommande.

En av de saker som fått mest kritik sedan polishuset stod klart för 11 år sedan, är den öppna personalparkeringen som ligger intill utsläppet från arresten och där enligt uppgift övervakningen har brister. Det är också där det har skett flest incidenter under åren.

– Parkeringen är inte inhägnad på något sätt och allmänheten har tillgänglighet till den. Det är den fråga som varit absolut mest återkommande, säger Fredrik Brokopp.

Just nu pågår en översyn av säkerhetsläget vid polishuset, samtidigt som renoveringsarbetet av den förstörda entrén är i full gång.

Det kommer att dröja upp till ett år innan ombyggnadsarbetet är klar. Just nu fungerar jourdomstolen som en tillfällig receptionsmottagning men inom ett par, tre veckor ska receptionen flyttas till den gamla passreceptionen.

– Där är en miljö med bänkar och luckor som gör att vi kan få igång passverksamheten här igen, säger Fredrik Brokopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista