Tommy Paremo är numera ett känt ansikte i Burlövs kommun. Trots att han bor i grannkommunen Bara.
Tommy Paremo är numera ett känt ansikte i Burlövs kommun. Trots att han bor i grannkommunen Bara. Foto: Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Burlöv

Hyperlokal journalistik på frammarch

3:28 min

Var fjärde kommun i Sverige har liten eller ingen lokal mediebevakning alls, visar ett forskningsprojekt om det nya medielandskapet, som Malmö högskola varit delaktig i. Men de så kallade hyperlokala nyhetssajterna blir allt fler.

Sedan 2004 har nästan 100 nya hyperlokala sajter dykt upp. En av dem är Burlövs nyheter, där Tommy Paremo är redaktör, ansvarig utgivare och ende medarbetaren.

- Att jobba lokalt då är man riktigt nära läsarna. Man har omedelbar reaktion. Det tycker jag är spännande och utmanande.

Vi möts på dagens kontor. Biblioteket i Arlöv. Här brukar Tommy ibland träffa intervjupersoner. Han har nämligen ingen redaktionslokal utan sitter här eller hemma och jobbar. Sedan två år är det han som driver Burlövs nyheter, en så kallad hyperlokal nyhetssajt, fokuserad på Burlövs kommun.

- Väldigt lite av det som händer utanför kommungränsen får plats på sajten, säger Tommy som säger att han blev förvånad över hur mycket som faktiskt händer här.

- Jag är född och uppvuxen i Malmö och Burlöv var väldigt mycket Arlöv för mig och Arlöv var ju präglad av sockerbruket och en arbetarstad där det inte hände mycket. Men jag har ju fått lära mig mycket. Här är ett väldigt rikt kulturliv och det händer något hela tiden. Så jag är faktiskt lite imponerad av den aktiviteten som här är.

Projektet som Malmö högskola gör i samarbete med Södertörns högskola, tittar på vad som händer i medielandskapet där den lokala bevakningen från traditionell media försvinner. I Skåne finns nu flera hyperlokala nyhetssajterna, bland annat i Bjuv och Hässleholm. Undersökningen visar att de ofta uppstår kring storstadskommunerna där annonsmarknaden redan finns. Men Tommy Paremo på Burlövs nyheter, säger att ekonomin är en utmaning.

- Näringslivet är väldigt tröga. Det här med internet är väldigt konstigt. Man lägger hellre en rejäl summa på en annons i en papperstidning än en mindre summa på att annonsera här i en månad.

Tommy säger att det tog ett tag för honom att jobba in sig i kommunen så att folk visste vem han var. Nu hälsar folket på honom, säger han och de tipsar om saker som de vill han ska titta närmare på. Och det finns alltid något att skriva om. För Tommy, han tror inte på nyhetstorka.

- Det finns alltid något att göra, det finns alltid intressanta människor eller företeelser. Bara man är nyfiken.

Trots många år som journalist, både på dags- och fackpress, så verkar Tommys engagemang för det lokala vara intakt även om han också delvis har gått i pension. Det är viktigt att kommuninvånarna får veta vad det beslutas om i kommunfullmäktige, säger han. Så de själva kan välja vad de vill engagera sig i. För engagemang råder det inte brist på i den här kommunen, säger han.

- I en orolig värld så söker folk sig gärna till det lokala, till det som är runt omkring dem. Och här är ett stort intresse för vad som händer lokalt, som ingen bevakar i medievärlden.

I Skåne har flera nyhetssajter startats under de senaste åren, till exempel Frilagt i Hässleholm, Bjuvsnytt och Fyren i Höganäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista