Håkan Sjöstrand - generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet
Håkan Sjöstrand - generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fotboll

Fotbollförbundet: Klart de ska ha bättre avtal

Generalsekreteraren i fotbollsförbundet, Håkan Sjöstrand, var först väldigt irriterad över landslagsdamernas hot om bojkott av fotbollsgalan.
Nu lovar han att göra allt för att få ett landslagsavtal på plats.
– Det är klart att de ska ha ett bättre avtal, säger han.

Att det svenska herrlandslaget är VM-klart och Svenska fotbollförbundet kan räkna med minst 100 miljoner kronor i tillskott ligger inte till grund för hur mycket pengar damlandslagets kan få i sitt nya landslagsavtal.

Sjöstrand var väldigt irriterad när spelare i damlandslaget hotade med att inte gå på fotbollsgalan den 20 november om inte förhandlingarna går i mål innan dess, och sade att "det är väl bara att låta bli att spela i landslaget".

Men nu säger han:

– Att de ger uttryck på det sättet som de gör har jag största respekten för. Jag tycker det i mångt och mycket är bra, säger Sjöstrand till SVT Sport, och är självkritisk till förbundets sätt att sköta förhandlingarna.

– Det finns en historik för oss att göra upp med, på olika sätt, och det har ingenting med matchen eller bonusar att göra. Utan det är en skyldighet och ett ansvar vi har att lösa det ändå.

På onsdagen ska Sjöstrand träffa generalsekreteraren i Spelarföreningen, Magnus Erlingmark, för att fortsätta förhandlingen. Och Sjöstrand vill inte ha en liknande situation som i Danmark, där damlandslaget strejkat (för att få ett bättre landslagavtal) så både landskampen mot Nederländerna och VM-kvalmatchen mot Sverige ställdes in.

– Jag kan bara säga att jag ska göra allt jag kan och jag menar det jag säger. Det är väl klart de ska ha ett bättre avtal, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".