Barn- och äldreminister Åsa Regnér.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sverige

Ett fall i Simrishamn fick regeringen att vilja ändra LSS-lagen

5:03 min

Regeringen föreslår ändringen i assistanslagen. Väntetiderna mellan två hjälpinsatser kommer återigen att ge rätt till assistans. Ett fall i Simrishamn ligger bakom förändringen.

Det kan leda till att tusentals beslut om assistansersättning får ligga på is i väntan på att en utredning om en översyn av lagen är klar om ett år.

– Det här gör vi för att människors liv ska kunna gå ihop, säger barn- och äldreminister Åsa Regnér.

Bakgrunden till lagändringen är den kritik som varit mot försämringen av rätten till assistans.

Senast var det en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (HFV) i juni som gällde ett fall i Simrishamn, som Försäkringskassan, som betalar ut den statliga assistansersättningen, tolkade på ett sätt, som skulle kunna göra så att flera tusen personer med funktionshinder riskerade att få ersättningen sänkt.

Om detta varnade även Försäkringskassan i ett brev till regeringen.

En av domarna i HFV, Thomas Bull, gick ut i Ekot förra veckan och dömde ut myndighetens tolkning.

Försäkringskassan har hållit fast vid sin bedömning, och har gett sina handläggare instruktioner, som går ut på att de minuter eller timmar som går till att förbereda en aktivitet eller tiden mellan två aktiviteter inte längre skulle räknas in för att få ersättning för assistansen.

Försämringen av det statliga assistansstödet har pågått länge. Idag får drygt 15.000 personer ersättningen, det är tusen färre än 2015.

Från politiskt håll har man klagat på att systemet har "blivit för dyrt". Kostnaden är idag cirka 27 miljarder för staten och cirka 3 miljarder för kommunerna. Ökningen har framför allt berott på att fler assistanstimmar beviljats år efter år.  

Inför 2016 skrev regeringen i sitt regleringsbrev till Försäkringskassan att utvecklingen av antalet timmar måste brytas, något som regeringen fick skarp kritik för. Meningen försvann från regleringsbrevet året efter, men trycket på Försäkringskassan har bestått.

Bland annat pågår nu en utredning om bland annat just ökningen av antalet beviljade assistanstimmar. Den utredningen ska vara klar nästa år.

I december väntas också en utvärdering av hur två tidigare domar från HFV har slagit. Både brukare och företag som erbjuder assistans har kritiserat den hårdare praxis som har följt efter domarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista