Helen Lindqvist
Trygghet och närhet till skola, omsorg och sjukhus är viktigt, tycker Helen Lindqvist. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Får sätta betyg på sin kommun

Kommunalråd: Kan finnas frågor vi behöver titta närmare på
3:30 min

Nu tar Simrishamn reda på varför folk väljer att bo i kommunen - eller att flytta därifrån.

Det är nyligen inflyttade, utflyttade och människor som bor stadigvarande i kommunen, sammanlagt 4200 personer, får svara på frågor och sätta betyg i Simrishamns kommuns attitydundersökning. Enkäten görs i samarbete med Lunds universitet, som en del i ett uppsatsarbete. 

En av dem som alldeles nyss flyttat till Simrishamn är Ulf Källström, han har precis varit på Skatteverket och blivit folkbokförd.

- Vi har flyttat tillbaka till Sverige, vi har bott i Frankrike tidigare säger han.

Hur kommer det sig att ni flyttar hit?

- Det verkar vara en vacker stad, Österlen är ju vackert, och så ville vi komma till Skåne.

Frågorna i kommunens enkät handlar bland annat om vad som är det viktigaste i valet av bostadsort och vad som är viktigast i en hemkommun. Svaren ska sedan redovisas för kommunstyrelsen i början på nästa år och bli ett verktyg i planeringen.

- Från vår sida sett är det viktigt att veta för vår framtida planering varför man väljer att flytta ifrån Simrishamn och varför man väljer att flytta till Simrishamn, säger kommunstyrelsens ordförande, Karl-Erik Olsson (S).

2011 och 2013 gjorde Simrishamns kommun liknande attitydundersökningar, en skillnad i år är att en stor del av frågeformulären även skickas till människor som bor stadigvarande i kommunen, alltså inte bara till in- och utflyttande.

- Vi vill ju veta varför man väljer också att stanna kvar i Simrishamn, säger Karl-Erik Olsson.

Jag tycker att det är en väldigt naturskön kommun, vacker på väldigt många sätt, men jag tycker absolut att det behövs lite mer satsningar för att det ska bli intressant och trivsamt för yngre personer också att bo här.

 

I enkäten får de som svarar även sätta betyg på hur det är att leva och bo i kommunen, och skriva vad man tycker är mindre bra, eller vad som behöver förbättras.

- Det är klart att det kan finnas frågor vi inte har belyst innan, som vi behöver titta lite närmare på, säger Karl-Erik Olsson.

Det är lunchtid och Sandra Persson kommer gåendes på torget utanför kommunhuset. Hon berättar att hon bott i Simrishamn i ungefär ett och ett halvt år.

- Jag flyttade hit för att jag fick jobb här, säger hon.

Vad tycker du om kommunen?

- Jag tycker att det är en väldigt naturskön kommun, vacker på väldigt många sätt, men jag tycker absolut att det behövs lite mer satsningar för att det ska bli intressant och trivsamt för yngre personer också att bo här.

Helen Lindqvist är också ute på stan i Simrishamn med sin dotter Isabell i barnvagnen, hon har bott här i tio år.

- Min man jobbar här och vi försökte bo någon annanstans, men det gick inte, han måste bo på på samma ort som jobbet, säger hon.

Vad är viktigt för dig i en hemkommun, vad är sådant du värdesätter eller tittar efter?

- Trygghet och närhet till skola, omsorg, sjukhus, och jobbet också så klart, men det kommer i andra hand idag.

Tycker du att Simrishamn uppfyller de önskemålen?

- Delvis, jag tycker att vissa saker saknas, men samtidigt kompenseras det av andra saker för oss, så jag trivs rätt bra.

De två tidigare attitydundersökningarna som gjorts i kommunen visade bland annat att närheten till havet och naturen lockar människor att flytta dit, särskilt äldre. Orsaker som bidrog till att människor flyttade var bland annat studier, jobb och behov av bättre kommunikationer.

Tanken är att resultat från enkäten ska kunna bidra till konkreta åtgärder.

Enligt kommunalrådet Karl-Erik Olsson tog politikerna itu med frågan om bristande kommunikationer efter tidigare undersökningar.

- Till exempel, som vi fick reda på förra gången när vi gjorde förra attitydundersökningen, att kollektivtrafiken inte var bra, gjorde att vi tog mer och mer kontakt med Skånetrafiken, Trafikverket och Region Skåne, säger han.

För Karl-Erik Olsson själv, var det en slump att han flyttade just till Simrishamn, berättar han.

- Jag är inflyttad från Tomelilla kommun, och det var slumpen, det var bostaden som gjorde det en gång i tiden, säger han.

Den 7 november hade Simrishamns kommun 19 357 invånare, vilket var omkring 130 färre än vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".