Mia Andersson - Östra Wemmerlöv, kämpar för personlig assistans
Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Östra Vemmerlöv

Mias kamp fick regeringen att se över LSS-lagen

Mia Andersson: Det är tråkigt att jag inte får fritidsaktiviteter
0:29 min

Mia Andersson ansökte om att få personlig assistans vid fritidsaktiviteter för några år sedan. Och fick avslag. Hon överklagade och efter en längre tid av fler överklaganden, tog det stopp. Mia får inte hjälp.

I somras kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som Försäkringskassan tolkade som att assistansberättigade inte längre kunde beviljas assistans för väntetid och beredskap mellan hjälpinsatserna. En tolkning som påverkat mångas rätt till assistans. Fallet handlade om Mia Andersson i Östra Vemmerlöv i Simrishamns kommun.

– Jag ansökte om assistans vid olika fritidsaktiviter, berättar Mia Andersson.

Mia fick avslag och överklagade. Hon fick rätt i nästa instans och då överklagade Simrishamns kommun. Så höll det på några år och i somras kom så den sista domen.

– Mia har sjukdomen Prader-Willis syndrom som innebär att hon saknar mättnadskänsla och måste gå på en speciell diet samt motionera, säger Christer Andersson, Mias pappa och hennes personliga assistent.

Christer jobbar halvtid som personlig assistent. Mia behöver hjälp med allt från påklädning och hårborstning till medicinering.

– Mia behöver mig på heltid, men jag får bara betalt för en halvtidstjänst. Så fritidsaktiviteterna följer jag med på oavlönad, konstaterar Christer som inte heller kan ha ett annat jobb på grund av assistent-jobbet hos Mia.

Nu har regeringen beslutat att kort sagt ignorera Försäkringskassans tolkning i väntan på en ny LSS-lag som fortfarande utreds. Det förändrar just nu inte Mias situation, men en eventuell lagförändring kan kanske ge Mia möjlighet att söka personlig assistans igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".