Ekeroth
Bilder från nattklubbens övervakningskamera. Ekeroth är inringad på bilden. Foto: TT
Stockholm

Ekeroths misshandelsdom i hovrätten

SD-politikern Kent Ekeroth dömdes i somras för ringa misshandel, efter ett bråk utanför en nattklubb i Stockholm.

Nu prövas fallet av hovrätten – och domstolens beslut kan även avgöra Ekeroths framtid inom Sverigedemokraterna.

I slutet av juni dömdes Ekeroth för ringa misshandel till 60 dagsböter à 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor. Detta efter ett bråk i en krogkö i centrala Stockholm i november förra året.

En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hur han sedan hamnar i bråk på vägen därifrån.

Under rättegången sade Ekeroth, som nekar till brott, att någon skrek glåpord mot honom från kön när han gick förbi. Enligt honom har en person uttalat dödshot och riktat ett slag mot honom varpå han slagit tillbaka med en örfil.

Sex vittnen hördes i tingsrätten och ingen av dem såg eller hörde mer än ett slag. Dödshotet är det heller ingen som har hört.

Ekeroth överklagade tingsrättens dom och skrev på Facebook att han inte anser att åklagaren lyckades motbevisa hans påstående om att han agerade i nödvärn. I augusti kom beskedet att Svea hovrätt beviljade prövningstillstånd, och i dag inleds förhandlingarna.

Inför tingsrättens dom sade Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att partiet kommer att uppmana Ekeroth att lämna riksdagen om domen vinner laga kraft. Detta budskap upprepades när det stod klart att hovrätten prövar fallet.

Ingen som i närtid är dömd för ett våldsbrott kan representera Sverigedemokraterna, sade Mattias Karlsson till TT då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista