Bebisfot och vuxenhand och en infälld bild på kvinna.
Barnhälsovården bygger på samtal. Foto: Bertil Ericson/TT
Skåne

Barnhälsovården anmäler ytterst få fall till socialtjänsten

Barnsjuksköterska: Vi jobbar mycket med samtal inom barnhälsovården
2:35 min

Kerstin Bergmark är barnsjuksköterskan som jobbar inom projektet "Barn som far illa" i Region Skåne. Hon jobbar med att utbilda personal i hur man ska agera om man misstänker att ett barn far illa.

Efter ett barns födelse får barnhälsovården information om att det är fött och tar inom en-två veckor kontakt med föräldrarna.

– Vi erbjuder ett hembesök. En del avböjer hembesök, medan andra tycker att det är skönt att slippa bege sig till barnavårdscentralen, berättar Kerstin Bergmark, barnsjuksköterska.

Men vi anmäler endast fem promille om året.

Barnhälsovårdens hembesök handlar inte om att leta dammråttor, utan att se föräldrarna och barnet i hemmiljö för att se vilket stöd som eventuellt kan behövas. Samtalet vid besöket handlar om förlossningen och graviditeten och så görs en undersökning av barnet.

– Barnhälsovården handlar om att främja barn hälsa och utveckling och det vill vi göra genom att skapa en relation med föräldrarna, påpekar Kerstin Bergmark och fortsätter:

– Men blir vi bekymrade, så pratar vi med föräldrarna och om det ändå visar sig nödvändigt - då måste vi anmäla till socialtjänsten. Men vi anmäler endast fem promille om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".