En UNG KILLE  står ensam i en hall. Man ser bara honom som en siluett.
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
Daniel Salehi, processledare på kvalitetsavdelningen på Migrationsverket.
2 av 2
Socialtjänsten hjälper inte ungdomarna genom att inte svara, menar Daniel Salehi.
Skåne

Migrationsverket kritiskt mot socialtjänsten

Migrationsverket: Kanske ska fråga sig om man utreder rätt saker
0:32 min

När Migrationsverket kräver uppgifter om ensamkommandes ålder svarar socialtjänster rutinmässigt att de inte vet. Det hjälper inte ungdomarna, menar Migrationsverket.

Socialtjänsten i Ystad menar att Migrationsverkets möjligheter att häva sekretessen försvårar deras arbete. Det kan vara förödande för förtroendet gentemot ungdomarna. 

– Det är en svår balans. I början tänker ungdomarna att vi har daglig kontakt med Migrationsverket, vilket vi absolut inte har, säger Therese Persson, socialsekreterare i Ystad. 

Dessutom är åldersbedömningar långt från socialtjänstens expertis, menar hon. 

– Jag är inte utbildad för att bedöma någons ålder, det är jag inte, säger Therese Persson. 

Alla ensamkommande besöker regelbundet socialtjänsten i den kommun de bor. Normalt är samtalen där skyddade av sekretess, men i asylutredningar har Migrationsverket rätt att häva sekretessen och begära ut uppgifter om ungdomarna. Det är vanligt i samband med att de utreder om en asylsökande är över eller under 18 år. 

Socialtjänsterna i Malmö, Lund, Helsingborg och Ystad säger alla att de i 99 procent av fallen svarar att de inte har någon information om ungdomarnas ålder.

Bedömer Migrationsverket att ungdomen är över 18 försvåras möjligheterna att få stanna i landet avsevärt. Därför är många ungdomar oroliga.

Men på Migrationsverket vidhåller man att informationen från socialtjänsterna är viktig. 

– När vi kommer fram till den punkten att vi känner att informationen i ärendet är otillräckligt, då måste vi ta kontakt med socialnämnden. Det kan finnas uppgifter som är relevanta för åldersfrågan, då behöver vi känna till detta, säger Daniel Salehi, processledare på kvalitetsavdelningen. 

När P4 Malmöhus varit i kontakt med socialtjänsterna i Malmö, Lund, Helsingborg och Ystad säger alla att de i 99 procent av fallen svarar att de inte har någon information om ungdomarnas ålder när Migrationsverket kräver information. 

Det är Daniel Salehi på Migrationsverket kritisk till. 

– Om det är så att man i så stor andel av ärendena inte kan lämna relevanta uppgifter kanske man ska fråga sig: "utreder vi rätt saker?", säger han. 

Ett sådant förhållningssätt hjälper inte heller ungdomarna, menar Daniel Salehi. I asylutredningar är bevisbördan omvänd, det är den asylsökande som ska styrka att han eller hon är under 18 år. 

– Det är inte så att om man ger oss så lite uppgifter som möjligt har man frånkopplat sig själv från ansvaret, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".