Två män sitter på en bänk och ler in i kameran
1 av 2
Henok och Theodor tycker om att bland annat spela biljard ihop. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
En kvinna står framför kommunhuset i Östra göinge och ler
2 av 2
Leticia Tusemererwa är ansvarig för projektet som påbörjades för att man såg ett behov av att få unga i kommunen att mötas. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Östra Göinge

Theodor och Henok – en vänskap som integrerar

Theodor Ranebo: Tyvärr finns det mycket rasism här
1:43 min

Under hösten hålls ett projekt där nyanlända och svenskfödda ungdomar matchas ihop för att träffas, umgås och lära av varandra.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Man kan träffa svenska ungdomar och prata med dem. Det är lättare att komma in i samhället så, säger Henok Mahder som också berättar att han haft svårt att skaffa vänner sedan han kom till Sverige.

Henok Mahder har matchats ihop med Theodor Ranebo. Han hittade projektet genom sin mamma och tyckte att det lät roligt. Men det fanns en annan anledning också.

– Tyvärr är det extremt mycket rasism här. Jag ville hjälpa till helt enkelt. Jag har jättekul med Henok när vi spelar biljard ihop och det är bra för alla inblandade, säger Theodor Ranebo.

Ansvarig för projektet är integrationsinformatören i kommunen, Leticia Tusemererwa. Integrationsteamet såg behovet för unga nyanlända och svenskfödda i Östra Göinge att mötas och utbyta vänskap men också få kunskap om varandra och på så vis föddes projektet.

Det är kul för alla inblandade.

Det riktar sig mot ungdomar mellan 17 och 21 års ålder. Eftersom många av dem unga nyanlända går förberedande kurser för att få börja på gymnasiet så har de frågor kring utbildningssystemet i Sverige, berättar integrationsinformatören.

– Många nyanlända ungdomar har behov av att kunna få den där inblicken om hur det fungerar på riktigt i gymnasiet i Sverige, säger Leticia Tusemererwa.

Hennes förhoppning är att samanhållningen bland unga i kommunen ska stärkas inför framtiden och att det ska finnas ömsesidigt kulturellt och vänskapligt utbyte.

Mer information om projektet hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".