Kuvöser på neonatalavdelningen på SUS i Lund. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Kristianstad

En dag för de allra minsta

Tvillingarna vägde 690 och 712 gram
2:53 min

Idag firas världsprematurdagen runt om i världen. För sju år sedan föddes Andreas Nilssons tvillingpojkar. Han minns tiden som förälder till för tidigt födda barn.

Världsprematurdagen firas idag. I Skåne firas dagen med godis på neonatalavdelningen på centralsjukhuset i Kristianstad. I kväll är det en föreläsning i Malmö mellan 18 och 20 som anordnas av Svenska Neonatalföreningen där man pratar om det prematura barnet ur ett människorättsperspektiv.

–Det är ett fantastiskt arbete att få möta de här små patienterna som har stort behov av omvårdnad på ett professionellt sätt, säger Malin Nordgren som är enhetschef på Neonatalavdelningen i Kristianstad.

För sju år sedan föddes Andreas Nilssons tvillingpojkar i vecka 25 av graviditeten, som normalt är 40 veckor.

–Allting hände så snabbt och vi hade förberett det mesta, men man förstod knappt vad som hände. Det tog rätt så lång tid innan man fattade att man blivit förälder, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".