Man med mobiltelefon i sin hand. Tullverket visar upp flertalet beslagtagna vapen. Tullpersonal vid en bil.
Tullverket beslagtog förra året 53 skjutvapen, samtidigt dödas och skadas fler i skjutningar. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Sverige

Tullverket vill kunna avlyssna telefoner

1:15 min

Tullverket vill få tillgång till hemliga tvångsmedel för att kunna beslagta fler vapen. Förra året beslagtog tullen endast 53 vapen, och det samtidigt som både polis och tull uppfattar att tillgången på vapen ökar.

Karl Hertting på Tullverkets underrättelseenhet anser att de ligger efter i spaningsarbetet och måste få till en lagändring.

- Konkret handlar det om möjligheten att nyttja tvångsmedel, framför allt inhämtning av elektronisk kommunikation. Tyvärr har man missat att göra skärpningar i våran lagstiftning.

Tullen beslagtog förra året sammanlagt 53 skjutvapen, vilket är i linje med de senaste åren, då man tagit mellan 50 och 100 vapen per år. Samtidigt är det allt fler som dödas och skadas med skjutvapen, och det är i stort sett uteslutande insmugglade vapen som använts. 

- Lejonparten av de här vapnen är insmugglade och det är tullens ansvar, säger Karl Hertting.

Karl Hertting vill nu se en skärpning av vapensmugglingslagen så som gjorts när det gäller vapenlagen som styr polisens arbete. Det för att få tillgång till hemliga tvångsmedel som till exempel telefonavlyssning och inhämtning av elektronisk kommunikation i jakten på smuggelvapen.

Den möjligheten har tullverket redan när det gäller narkotikasmuggling, men alltså inte i spaningsarbetet när det gäller vapensmuggling. Med en skärpt  lag skulle misstänkta häktas obligatoriskt och vi skulle få möjlighet att upptäcka och förbygga brottslig verksamhet, säger Karl Hertting, som anser att de ligger efter i spaningsarbetet.

Karim, som nyligen hoppat av gängkriminaliteten har tidigare köpt och sålt vapen, han många gånger passerat, mellan Danmark och Sverige med vapen i bagaget, utan att bli stoppad – trots att tullen kände till att han var kriminell. Vi har bytt ut hans röst för att skydda hans identitet:

- Alla vet att jag är kriminell. Jag har åkt hur många gånger som helst fram och tillbaka till Danmark, in och ut. Ingen har stoppat mig och tullen vet att jag är kriminell.

Hur mycket illegala vapen som passerar gränsen utan att upptäckas av tullen vill Karl Hertting inte spekulera i, men fick vi tillgång till tvångsmedel, säger han, skulle de riktas mot både grovt kriminella och den nya trend vi ser att ta in vapen via postflödet.

-Vi har kunskapen, vi har resurser för att jobba med den typen av spaningsärenden men vi får inte de verktygen med gällande lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista