Deprimerad man vid fönster.
Förekomst av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är högre bland asylsökande jämfört med övriga befolkningen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Skåne

Miljonsatsning på arbetet med nyanländas psykiska ohälsa

Många nyanlända och asylsökande lider av psykisk ohälsa. Nu får Länsstyrelsen Skåne 15 miljoner av regeringen för att ta itu med situationen.

Regeringen har gett Länsstyrelsen Skåne ett utökat uppdrag och extra medel för att leda ett arbete med nyanländas psykiska ohälsa.

15 miljoner kronor anslås till projektet som bland annat innehåller en landsomfattande utbildningssatsning till samhälls- och hälsokommunikatörer.

Bland annat ska länsstyrelsen arbeta med en webbutbildning för anställda kommunikatörer inom samhällsorientering till nyanlända i hela Sverige. Fördjupningarna ska bland annat innehålla kunskap i stödjande miljöer, traumaförståelse och traumabemötande.

Socialstyrelsen uppskattar att omkring 20–30 procent av nyanlända och asylsökande lider av psykisk ohälsa. Förekomst av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är högre bland asylsökande jämfört med övriga befolkningen.

Även bland barn, speciellt ensamkommande barn, är psykisk ohälsa, inklusive krisreaktioner och posttraumatiskt stressyndrom, vanligt förekommande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".