80-skylt vid landsväg
Hastighetssänkning kan rädda sju människoliv per år. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tomelilla

Sänkt hastighet på riksväg 19 möter motstånd

0:19 min

Trafikverkets beslut att sänka hastigheten på delar utav riksväg 19 mellan Kristianstad och Ystad kritiseras. Tomelilla kommun ska nu överklaga beslutet.

De nya hastighetsbestämmelserna träder formellt i kraft på måndag och är en del av ett större projekt där man fram till 2025 ska sänka hastigheten på totalt 425 mil vägar.

Enligt Trafikverkets beräkningar ska det här rädda sju människoliv per år.

– Vi ser just nu att säkerheten och det minskade antalet olyckor har stannat upp så vi måste göra flera åtgärder. Ett sätt är att bygga om fler vägar, ett annat är att jobba mer med trafiksäkerhetskameror och ett tredje sätt att titta över hastigheterna, säger Trafikverkets regionala direktör Lennart Andersson.

På riksväg 19 mellan Ystad och Kristianstad innebär det här att stora delar av sträckan sänks från 90- till 80-gräns. Samtidigt höjer man till 100 km/h på de mötesseparerade sträckorna.

Sammantaget förlorar en resenär drygt 4,4 minut, enligt Trafikverkets beräkningar.

Leif Sandberg (C), kommunstyrelsen ordförande i Tomelilla, menar att det här får stora konsekvenser för tillgängligheten i sydostskåne.

– I ett tidevarv när vi behöver snabbare kommunikationer och bättre pendlingsmöjligheter så tycker jag det här ger helt fel signal gentemot sydostskåne.

Vad kommer Tomelilla kommun göra nu?

– Jag kommer förordra att kommunstyrelsen överklagar det här beslutet, Leif Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista