Katarina Maddox och Mikael Rosén från Skåne Care samtalar med Anders Beckman, docent vid Lunds universitet. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Katarina Maddox och Mikael Rosén från Skåne Care samtalar med Anders Beckman, docent vid Lunds universitet. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Läkare från Kina lär om forskning i Skåne

1:34 min

Läkare från Kina har de senaste två veckorna fått utbildning i klinisk forskningsmetodik i Skåne. Det är Region Skånes vårdexportbolag Skåne Care som står bakom besöket.

– De kommer hit för att lära sig lite om den svenska modellen och hur vi arbetar här i Skåne med forskning, både teori och lite praktiska exempel med forskare som berättar om sin forskning, säger Katarina Maddox, projektledare på Skåne Care.

19 personer, i huvudsak läkare, från Gansuprovinsen i Kina har under nio dagar mött forskare från framför allt Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus och gjort olika studiebesök. Enligt Skåne Care ligger den kinesiska provinsen efter vad det gäller klinisk forskning och vill nu göra en satsning.

För vårdexportbolagets del är den ekonomiska vinsten inledningsvis blygsam, men på sikt kommer Skånes forskningstradition kunna generera pengar, tror vd:n Mikael Rosén.

– Ju mer vi sprider det och ju tydligare vi är i vad vi kan i Skåne, ju bättre är det för oss, säger han.

Vi hoppas att det här ska leda till att vi kan bygga ett långsiktigt partnerskap med Gansuprovinsen och i förlängningen kanske andra provinser i Kina.

Den kommission i Kina som bekostar utbildningen tillåter inte att nyheterna intervjuar någon av de kinesiska deltagarna. Anders Beckman, som är docent i allmänmedicin vid Lunds universitet, har satt ihop programmet och även själv föreläst. Han tror att de kinesiska gästerna uppskattat utbildningen.

– Det är lite svårt att värdera, för vi har inte gjort någon utvärdering än, men de förefaller nöjda, och man får applåder. De tar gärna fotografier också, och jag hoppas att det är ett tecken på uppskattning och inte bara något som hör till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista