Klassrum i gymnasieskola. Foto: Berit Roald/TT.
Säkerheten ska nu ses över. Genrebild. Foto: Berit Roald/TT.
Helsingborg

Gymnasieskolorna i Helsingborg ska bli säkrare

3:16 min

Tre månader efter knivdådet då två gymnasieelever i Helsingborg knivskars allvarligt ska säkerheten ses över.

På Olympiaskolan i Helsingborg möts man av jazzmusik redan i trappan som leder upp mot expedition och skolsalar.

Det är förmiddag och eleverna är på lektioner. Och här som på de flesta andra kommunala gymnasier i stan, är huvudbyggnaden till skolan än så länge olåst.

Men frågan är hur länge det kommer att förbli så. Nu ska nämligen säkerheten ses över på de kommunala gymnasieskolorna här. I Malmö har många gymnasieskolor redan infört inför inpasseringskontroller.

Enligt Christian Olsson, verksamhetschef för de kommunala gymnasieskolorna, är det flera saker som spelar in för att man nu lyfter säkerheten. Däribland knivdådet i början av terminen.

– Vi började den diskussionen i våras. Den har ju pågått sedan Trollhättan i hela Sverige, men en sådan här händelse gör att det blir mer aktuellt, säger han. 

Enligt Christian Olsson börjar översynen av säkerheten på skolorna redan nu och utförs av expertis på området.

– Vi kommer att se över lokalerna och flödena av elever. Det viktiga är att vi vet vilka som är på våra skolor, det ska vara kända människor, säger han. 

Att de kommunala gymnasieskolorna i Helsingborg i större utsträckning skulle vara låsta som i till exempel Malmö, har enligt Christian Olsson både för och nackdelar.

– Fördelen är att det kan upplevas som att vi har en bättre kontroll, nackdelen är att det skickar lite fel signaler, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista