Även om det byggs, som här i Kristianstad, är det otillräckligt.
1 av 3
Det byggs i ett växande Kristianstad pekar de styrande på medan oppositionen menar att ekonomin är bräcklig. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Den nya kommunfullmäktigesalen. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
2 av 3
Kristianstads kommunfullmäktigesal. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
Andra chansen i Kristianstad
3 av 3
Kristianstad avsätter en miljon kronor till Melodifestivalens Andra chansen i arenan i mars.
Kristianstad

Strid om beskrivningen av verkligheten dominerade

0:28 min

Pengar till skola, omsorg och Melodifestivalen. Det är besked i nästa års budget men en strid om beskrivningen av verkligheten dominerade debatten.

Under tisdagen debatteras och beslutas om Kristianstads utgifter nästa år på fem miljarder kronor. Citat av både författaren Harry Martinson och hänvisningar till humorgruppen Grotesco förekom i debatten. 

Det går bra för Kristianstad.

En strid om verklighetsbeskrivningen dominerade. Oenigheten handlade om Kristianstads ekonomi går bra eller dåligt och de styrande fick kritik.

För ljus bild

Moderaterna tycker att det är en för ljus bild som ges av ekonomin. Sverigedemokraterna framför att Sveriges flykting- och invandringspolitik påverkar Kristianstads ekonomi.

Miljöpartiet tycker att flygplatsen är för dyr. Åhuspartiet tycker att det saknas en särskild satsning på att göra något åt stranderosionen i Åhus.

Framhåller stark ekonomi

Men styrande Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet  framhåller att både Sveriges och Kristianstads ekonomi är stark.

– Det går bra för Kristianstad. Vi har startbesked för 600 bostäder i år. Det som påverkar vår ekonomi mest är att fler kommer i arbete. Därför är det viktigt att det går bra för våra företag och att de ger arbeten, säger Pierre Månsson (L), som är kommunstyrelsens ordförande, men varnar samtidigt för att kärvare tider kan vänta efter den nuvarande högkonjunkturen.

Författarcitat

Efter kritik från Moderaterna svarade Anders Tell (S) med att citera författaren Harry Martinson.

– Vårt ideal skulle icke vara stiltjen som kan göra själva havet till kärr. Och inte orkanen. Men den stora starka passaden, väldig, full av lust, frisk och levande, en evig och ständig vädring, citerar Anders Tell författaren Harry Martinson.

Många sjukskrivningar

Från oppositionen kritiserade Christina Borglund (KD) att det är för många sjukskrivningar i Kristianstad. Jan Nordström (V) var inne på samma linje.

– Vi har en hög sjukfrånvaro och det måste vi tag i, säger Jan Nordström, som också kritiserade för få kommunala satsningar på Kristianstads landsbygd och på den punkten fick mothugg från Lena Holst (C).

Festivalmiljon

I nästa års budget från Kristianstads styrande majoritet S, L och C finns satsningar på 70 miljoner kronor, mest går till skolan och äldreomsorgen. En miljon kronor går också till Melodifestivalens Andra chansen i arenan i mars. Pengar till de satsningarna kommer inte från en höjning av skatten, som förblir densamma, utan bland annat från C4 Energi och andra kommunala bolags vinster.

Miljardekonomi

Totalt har Kristianstad utgifter på fem miljarder kronor. De största går till skola och förskola. Barn- och utbildningsnämnden behöver därför 2,1 miljarder kronor.

Näst störst kostnader kräver äldreomsorg och vård. Därför går 1,6 miljarder kronor till omsorgsnämnden.

Skatt och bidrag

Störst intäkter har Kristianstad från kommunalskatten. Övriga intäkter är bland annat bidrag från staten och avgifter som invånarna betalar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista