Karin Eberhardt Grönvall, Monika Olin Wikman och Dag Lundberg
Karin Eberhardt Grönvall, Monika Olin Wikman och Dag Lundberg Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Vill inspirera äldre att våga fatta pennan

4:05 min

Kanske vill man bli författare - eller berätta om sin uppväxt för barnbarnen. Idag drog en samtalsserie om skrivande för äldre igång i Simrishamn.

Monika Olin Wikman debuterade själv som författare vid 75 års ålder. Hon är engagerad för att äldres röst ska höras i samhället, och har tagit initiativ till samtalsserien om skrivande för äldre, tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan.

- Därför att vi tror att många äldre verkligen vill fatta pennan och vill skriva helt enkelt, och berätta om sitt liv och själv försöka förstå sitt liv lite bättre, säger hon.

Berättelserna är en slags skatt, menar Monika Olin Wikman, som kan ge oss alla en fördjupad insikt om i hur livet har varit.

- Och om de samhällen som vi växte upp i, det har förändrats ganska mycket, säger hon.

Premiärträffen idag hölls i en hörna på Simrishamns bibliotek. Där fick nya stolar bäras fram, allt eftersom deltagarna strömmade in. Till sist var det ett drygt trettiotal personer som bänkat sig för att delta i samtalet.

Det är klart att alla författare, oavsett ålder, har en tvekan, ett tvivel på sin förmåga, det kommer vi också att ha - men om vi gör någonting så här ihop blir det lättare att överbrygga detta.

Amy Ekelund var en av deltagarna, hon berättar att hon skrivit länge för byrålådan, och som nu hoppas på inspiration för att kanske börja skriva för en större allmänhet. Samtidigt finns tvivlet om det hon skriver i slutändan kanske inte håller måttet.

- Så det kanske är därför man inte vågar ta steget, säger hon.

Under samtalet har Monika Olin Wikman sällskap av tre andra skrivarkollegor, Karin Eberhart Grönvall, Clara Westman och Dag Lundberg, som tillsammans har en hel del tips att komma med.

- Först berättar vi om våra egna erfarenheter och vedermödor, men också glädjen i att skriva.

- Och tipsen är väl att: skriv, prata gärna med varandra, testa olika metoder, så vi planerar att ha en fortsatt samtalsserie helt enkelt.

Men då kanske man tänker att vem skulle vilja läsa om mitt liv?

- Det är precis det vi ska vända på, det är precis tvärtom, och den där Jantelagen måste vi göra upp med. Men det är klart att alla författare, oavsett ålder, har en tvekan, tvivel på sin förmåga, det kommer vi också att ha - men om vi gör någonting så här ihop blir det lättare att överbrygga detta, säger Monika Olin Wikman.

- Det största hindret för att bli författare, det är att man inte skriver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista