Kvinnlig elektriker
Madeleine Nilsson är elektrikern som nu arbetar mot sexuella trakasserier på byggen. Foto: Privat & Leif Blom/TT
Skåne

"Man vill ju inte heller vara den där gnällkärring som anmäler"

0:38 min

Redan under gymnasieutbildningen förbereddes Madeleine Nilsson på livet i elektrikerbranschen.
– Porrbilder och hård jargong. Bilderna har försvunnit, men inte jarongen, säger elektrikern Madeleine.

Just nu är tusentals kvinnor från olika branscher i upprop – politiker, skådespelare, artister, journalister, kvinnor inom teknikbranschen bland många andra. I uppropen vittnar kvinnor om sexuella trakasserier, kränkningar och sexism de fått utstå på sin arbetsplats, och allt detta är då till följd av #metoo-kampanjen.

Madeleine Nilsson jobbar som elektriker i Skåne. Ett ganska mansdominerat yrke.

– Jag var förberedd på det värsta när jag efter utbildningen började jobba. Och det är tufft. Det är slag under bältet-humor och männen vill vara tuffa inför varandra. Den ena efter den andra hetsar varandra, berättar Madeleine och fortsätter:

– Det kunde vara vid lunchbordet när de pratar om hur det är att slicka fitta när man har mustasch. Jag blev första gången paff, men sade ingenting. Man vill ju inte skapa dålig stämning.

Man hamnar i någon sorts tunnelseende och finner sig i jargongen. Men sen vaknade jag och kände att så här ska det inte vara.

Madeleine berättar vidare om hur det ritas könsorgan och hakkors på väggar och i hissar på byggena.

Det är inte förrän det senaste året som Madeleine kände att det räcker. Hon har bland annat engagerat sig i ElQvinnorna.

– Man hamnar i någon sorts tunnelseende och finner sig i jargongen. Men sen vaknade jag och kände att så här ska det inte vara.

Har du upplevelser om sexuella trakasserier i ditt yrkesliv? Kontakta oss gärna på mejl publiken@sverigesradio.se. Tack!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista