Henrik Fritzon, socialdemokrat och ordförande i regionstyrelsen. Foto: Emil Langvad/TT.
Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S). Foto: Emil Langvad/TT.
Sverige

Fritzon: "I min värld är samarbete självklart"

4:44 min

Omröstningen som avgjorde att EMA inte hamnar i Köpenhamn har lett till friktion mellan Skåne och den svenska regeringen.

EU-omröstningen som avgjorde var den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska flytta har lett till friktion mellan Skåne och Danmark å ena sidan, och den svenska regeringen å andra sidan.

Det svenska kandidaten Stockholm åkte ut i första omgången medan Köpenhamn åkte ut i andra. Den danska utrikesministern Anders Samuelsen var rasande efter omröstningen - och drog slutsatsen att Sverige inte röstat på Köpenhamn.

– Det här kommer att få konsekvenser för relationerna mellan länderna, sade han.

Henrik Fritzon (s), ordförande i den skånska regionstyrelsen, har förståelse för irritationen.

– För i min värld är det självklart att nordiska länder sammarbetar.

Skåneregionen var en del av den danska kampanjen och en placering i Köpenhamn kunde ha gynnat Malmö och Lund. Henrik Fritzon tycker att man redan från start borde haft en gemensam nordisk kandidatur.

– Ska man ha framgång i EU måste man liera sig med sina grannar och ge och ta lite.

Är det en besvikelse mot regeringen?

– Nu har de inte tillkännagett hur de har röstat. Min uppfattning, som jag har framfört till regeringen, är att vi självklart ska stödja Köpenhamn eftersom det ger uppenbara fördelar för södra Sverige.

EU-minister Ann Linde hänvisar till överenskommelsen mellan länderna att hemlighålla och säger till Ekot att det skulle kunna skada relationen till andra länder att berätta hur Sverige röstade.

Henrik Fritzon säger att region Skåne kommer fortsätta samarbeta med Danmark för att dra till sig andra stora projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista