Artificiellt intelligenta datorprogram används i skånsk sjukvård.
1 av 2
Artificiellt intelligenta datorprogram används nu i skånsk sjukvård. Foto: Pontus Lundahl/TT
Dolores Öhman (MP) är regionråd med ansvar för digitalisering av vården.
2 av 2
Dolores Öhman (MP) är regionråd med ansvar för digitalisering av vården. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Skåne

Nu har artificiell intelligens börjat användas i vården

3:39 min

Region Skåne testar ett artificiellt intelligent datorprogram som hjälper läkare att välja bland de 200 behandlingar som finns för diabetiker.

– Just nu pågår ett projekt där man försöker använda sig av artificiell intelligens för att förbättra behandlingen av diabetespatienter. Det är primärvårdsläkarna som har i uppdrag att hantera många olika kroniska sjukdomar. Den kunskapsnivå de behöver är oändlig nästan. Ett program som använder sig av artificiell intelligens för att bättre identifiera vilka av 200 möjliga behandlingar av diabetes som passar, skulle vara ett fantastiskt stöd, säger Dolores Öhman, som är regionråd med ansvar för digitalisering av vården.

I framtiden ska Region Skåne öka användningen av den här tekniken.

"Måste testa"

– Tanken är på sikt att om man pratar allmänt om artificiell intelligens så måste vi verkligen testa och utveckla metoder för att använda oss av det stödet. För att vi blir fler, vi blir äldre och drabbas av fler sjukdomar. Då måste vi använda oss av teknik för vi har också problem med kompetensförsörjningen, säger Dolores Öhman.

Finns det risker med den här tekniken?

– Jag tänker på frågor kring juridiken. Gör maskinen fel, vem är ansvarig? Men vi får utveckla juridiken samtidigt. Sedan finns de som har skräckscenarios om att robotar tar över, säger Dolores Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista