Gabriel Pizarro Correa
Gabriel Pizarro Correa har startat Pappapeppen. Foto: Molly Berggren
Malmö

Nystartad pappagrupp fokuserar på normkritik

Initiativtagaren: Pappagruppen är ett sätt att jobba mot de destruktiva mansidealen
3:31 min

Pappapeppen heter en nystartad pappagrupp som fokuserar på ett jämställt föräldraskap, normkritik och feminism.

Första träffen var i måndags och gruppen ska nu träffas varannan vecka. Initiativtagaren Gabriel Pizarro Correa är mycket nöjd med mötet.

– Det var jättebra och väldigt pirrigt. Ett tag var jag lite orolig att ingen skulle dyka upp, men vi blev fem tillslut. Vi kunde dela historier och erfarenheter och det kändes enormt skönt att bara få prata.

Träffarna med den nystartade pappagruppen kommer bland annat fokusera på ett jämställt föräldraskap och normkritik.

– Jag menar att vi aktivt tittar på hur samhället är uppbyggt, hur könsrollerna är definierade, hur vi förväntas vara som män, hur vi agerar som män och olika destruktiva mönster och försöka att aktivt jobba emot dem.

Idén till Pappapeppen fick Gabriel Pizzaro Correa genom att han i september gick med i den så kallade mansgruppen i Malmö, som är en separatistisk grupp för de som definierar sig som män, vars syfte är att förändra och skapa alternativ för ett bättre samhälle.

Men hans fick också idén till gruppen, genom att han fick ändrade livsomständigheter.

 – Jag genomgick en separation och under det här året har jag försökt skapa ett nytt liv för mig och min dotter som jag har varannan vecka. Och då uppkom en massa frågor som jag inte kände att jag kunde svara på, eller där jag hade någon jag kunde fråga.

Nästa träff med Pappapeppen kommer handla om känslor.

– Hur visar vi känslor för våra barn. Kan vi gråta framför dem och hur hanterar vi deras känslor.

Vad tänker du om den här Metoo-kampanjen som blivit väldigt stor?

– Det är extremt modigt och viktigt att den sker och extremt sorgligt att det ser ut som det gör. Jag insåg inte att det skedde så ofta och så systematiskt. Jag hoppas verkligen det blir en förändring. Det vi gör i pappagruppen och mansgruppen är ju ett sätt att jobba mot det som händer och mot de destruktiva mansidealen och mönsterna.

Tror du fler kommer ansluta till Pappapeppen?

– Det hoppas jag verkligen, men det tror jag. Jag tror det kan bli en slö start, men jag har höga förhoppningar för den här gruppen, säger Gabriel Pizarro Correa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".