För Vildana Alisehovic blev dagen då Ratko Mladic fick sin dom en speciell dag.
Vildana Alisehovic Foto: Gustav Persson/P4 Kristianstad
Kristianstad

Domen mot Ratko Mladic river upp gamla sår

4:01 min

Ratko Mladic dömdes idag till livstids fängelse för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. En dom Vildana Alisehovic från Kristianstad är nöjd med, samtidigt som dagen rivit upp gamla sår.

FN-tribunalen i Haag fällde under onsdagen Ratko Mladic på tio av elva åtalspunkter, bland annat för folkmord och brott mot mänskligheten. Han döms till livstids fängelse.

Det var i egenskap av befälhavare - över de bosnienserbiska styrkorna - som Ratko Mladic, enligt FN-tribunalen i Haag, spelade en avgörande roll vid folkmordet i Srebrenica, år 1995, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades.

Avsikten ska ha varit att helt eliminera bosnienmuslimer från Srebrenica.

I Kristianstad har Vildana Alisehovic, som tvingades fly från Bosnien och Hercegovina när kriget bröt ut 1992, följt rapporteringen under dagen.

– Det har varit en speciell dag trots att jag inte trodde det. Det rev upp lite sår och tankar. För mig är det här personligt. Jag upplevde hela det här med kriget som att någon tagit en del av mitt liv ifrån mig.

Hur känns det nu när domen kommit?

– Det kändes på sätt och vis bra. Samtidigt jobbigt för att många andra inte fått uppleva den här dagen. Att de har blivit torterade och många har förlorat sina män, bröder, söner. Det är en stor tragedi.

Kan den här domen fungera som ett slags avslut?

– Jag tycker att det ändå är ett lite avslut. Men just när det gäller situationen i Bosnien och Hercegovina tror jag inte det är ett avslut. Där är man kvar i den här konfliten. Människorna går inte framåt. Men känslomässigt är det här kanske på ett sätt ett avslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista