Stökigt med ombyggnad i centrala Helsingborg som blir försenad. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
1 av 3
Bussar har flyttats. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Ombyggnad av Järnvägsgatan i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
2 av 3
Ombyggnad av Järnvägsgatan i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Järnvägsgatan i Helsingborg med ny gatsten och markerad cykelbana. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
3 av 3
Järnvägsgatan i Helsingborg med ny gatsten och markerad cykelbana. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Helsingborg

Stökig ombyggnad blir försenad

3:30 min

Den stora ombyggnaden som pågår mitt i centrala Helsingborg blir försenad. Det kommer att bli fortsatt bökigt att ta sig fram i city, vilket påverkar näringsidkarna.

– 90 procent av våra gäster och kunder klagar. Vi försöker vara positiva och uppmuntrande och det vet jag att alla andra företagare på gatan också försöker vara, säger Anki Upners Anderberg.

Tanken med ombyggnaden är att göra Järnvägsgatan/Drottninggatan till en riktig paradagata där man prioriterar kollektivtrafik, cyklister och gångtrafikanter. Det ska skapas en plats där människor trivs och vill vara på nya mötesplatser uteserveringar och breda trottoarer till en kostnad på 200 miljoner kronor.

Utanför Anki Upners Anderbergs skyltfönster är halva gatan en byggarbetsplats. Det grävs, knackas på gatstenar och fixas med ledningar.

Gatans fyra filer har krympts till två, övergångsställen har flyttats liksom busshållplatser. Cykelbanor har stängts och på den östra sidan ligger en blå matta som ska underlätta för fotgängare att ta sig fram.

Men nu är den första etappen försenad.

– Jag är en ganska positv person. Vi försöker se city som en stor tillgång, men blir svårare att motivera sig för varje dag som går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista