Nilfebersmyggan. Foto: Anders Lindström/SVA.
Nilfebersmyggan. Foto: Anders Lindström/SVA.
Skåne

Fler nya myggfynd i Skåne

Gulbandad vårmygga har för första gången hittats i Sverige. Tidigare har endast en larv registrerats, i Gästrikland 1945, men nu finns ett bekräftat fynd från Falsterbo i Skåne.

Det är Statens Veterinärmedicinska anstalt som genom kampanjen "fånga myggan" gjort fyndet.

Totalt har man i landet samlat in 3 265 myggor och 29 arter.

Nilfebersmyggan som för första gången hittades i fjol i Simrishamn hittades även i år, både där och i Falsterbo.

– Många lokaler i södra Skåne kontrollerades utan att några ytterligare fynd gjordes, men det blåsiga vädret då kan ha gjort att myggen inte flög. Det är alltså möjligt att nilfebersmyggan finns på fler platser än de där den konstaterats, säger Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.

Det forskarna särskilt letade efter i årets kampanj ”Fånga myggan!” var nilfebersmyggan och tunnelbanemyggan som kan sprida smittämnen till människor och djur.

Insamlingen av myggor har bestått av tre delar. En rad fällor sattes ut i Falsterbo och Simrishamn i Skåne och dessutom kontrollerade personal från SVA vattensamlingar genom att stå stilla och agera lockbeten. Allmänheten deltog också och skickade in myggor vilket breddade upptagningsområdet betydligt, berättar SVA i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista