Henrik Jörntell är hjärnforskare vid medicinska fakulteten i Lund och Jacek Malec är professor i datavetenskap.
Henrik Jörntell är hjärnforskare vid medicinska fakulteten i Lund och Jacek Malec är professor i datavetenskap. Foto: Gustav Persson/Sveriges Radio
Skåne

Forskare: "Leder till tankar om katastrofer som skapar rädsla"

9:29 min

Det finns både hot och möjligheter. Forskare vid Lunds universitet reder ut begreppen kring artificiell intelligens.

Efter att Region Skåne börjat använda artificiell intelligens i sjukvården bad vi forskare reda ut vad den här tekniken egentligen innebär och vilka möjligheterna eller riskerna är.

– Sista tioårsperioden har det fått ett uppsving beroende på att datorerna fått så mycket större kapacitet som möjliggjort den här teknikutvecklingen, säger Henrik Jörntell, som är hjärnforskare vid medicinska fakulteten.

Ska vi vara oroliga, hur smart kan artificiell intelligens bli?

– Det är just nu väldigt snabba framgångar och det skapar rädsla eftersom man inte vet hur området kommer att utvecklas. Men personligen tycker jag att vi bör vara mer rädda för de fel vi människor kan införa i det här systemen snarare än för själva artificiella intelligensen som sitter i programmen, säger Jacek Malec, som är professor vid institutionen för datavetenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista