äldre tränar
1 av 2
När Hörby kommun erbjöd invånare som fyllt 75 att träna gratis, anmälde sig många fler än väntat. Här en av grupperna som tränar på ortens gym. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Två personer står i ett gym.
2 av 2
Socialchefen Eva Klang Vänerklint och gymägaren Lars Sjöholm är båda imponerade av uppslutningen och entusiasmen hos Hörbys äldre. Och socialchefen tror att det här är något för alla kommuner. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Hörby

Gratis träning gör succé i Hörby

5:40 min

I höst har Hörby prövat ett nytt grepp för att få äldre att må bra. De som fyllt 75 erbjuds gratis träningspass, och satsningen har blivit lyckad.

År för år blir de äldre en allt större andel av Sveriges befolkning, och i den offentliga sektorn är frågan om hur man ska förhindra att Sveriges pensionärer blir alltför vårdkrävande.

Det försöker man alltså göra något åt i Hörby. Långt fler än väntat anmälde sig när det hela började i oktober.

Elsa Olsson, 78, är en Hörbybo som börjat träna.

– Underbart, säger hon. Därhemma är man så slö, gör ingenting. Det här är toppen! Jag var genomsvettig när jag gick härifrån förra gången.

Idén att ge alla som fyllt 75 år gratis träning kom från kommunens socialchef Eva Klang Vänerklint. Hon tror att Sveriges kommuner måste bli mer uppfinningsrika när det gäller att bevara den äldre befolkningens hälsa.

Redan diskuterar man i Hörby att inte bara bjuda in de piggare pensionärerna att komma till träning, utan också att ta träningen till dem som inte kan lämna äldreboendet.

– Det förenar nytta med nöje. Det ger ett gott liv och möjlighet att träffa nya kompisar. Och så blir man stark på kuppen, förklarar hon.

Hon är också säker på att kommunen får pengarna tillbaka genom att de äldre blir friskare och inte efterfrågar lika mycket hemtjänst och särskilt boende.

Gymägaren Lasse Sjöholm i Hörby är också förtjust:

– Det här är unikt och kommer att ge ringar på vattnet. Det här kommer att sprida sig. Det som Hörby kommun gör är helt sanslöst!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista