Bäckaskog.
1 av 2
Lars Lennartsson ute på det mycket leriga betfältet ur vilket han med stor möda räddat årets sockerbetor. Andra bönder har inte lyckats med det. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Höstvete.
2 av 2
Lars Lennartsson i Skåne med det vattentäcka fältet höstvete. Nästan lika blött som Ivösjön strax intill. Foto: Odd Clausen.
Skåne

Regnblöta åkrar försvårar betskörden

2:12 min

Medan stora delar av Sverige kämpar med riktigt besvärligt vinterväder, har jordbrukarna i Skåne väderproblem av ett helt annat slag. Det har regnat så mycket i höst att det på många ställen inte går att komma ut på åkrarna, där potatis och sockerbetor väntar på att tas tillvara.

– Ja, det är ju ett höstvetefält och ett sockerbetsfält och det är mycket vatten, säger bonden Lars Lennartsson i Skåne. Ovanligt mycket, det har ju regnat väldigt mycket, hela hösten.

Hur har det försvårat ditt arbete?

– Ja, det har varit svårt att få upp sockerbetorna. Men jag fick upp dem i fredags.

Lars Lennartssons åkrar strax intill Ivösjön är genomblöta, och uppvisar på många ställen vattenspeglar i klass med sjöns. Och han är inte ensam om problemen.

– Det är många som är drabbade, det är säkert de som har det värre än jag, som fortfarande inte fått upp potatis och betor.

– Potatisen är ju känsligare, den ruttnar om den blir liggande i marken. Betorna är tåligare, det kan ju gå att komma ut på åkern om det fryser till, säger Lars Lennartsson.

Det känns som det bara är ett halvår sedan vi klagade på att det aldrig regnade?

- Ja, skrattar Lars. Vi är aldrig nöjda... Nä, men det är extremt.

Hos LRF, Lantbrukarnas riksförbund, i Skåne säger man att det är framför allt potatis och betor som är svåra, eller omöjliga, att få upp ur de åkrar, som just nu inte bär tunga jordbruksmaskiner.

Dessutom har bönderna bara hunnit med 60-70 procent av höstsådden av raps och spannmål, vilket kommer att vålla nya problem i vår.

– Man kan inte köra där med maskinerna, helt enkelt, då sjunker de, säger Lars Lennartsson på Kungsgården i Bäckaskog.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, det har jag inte. Inte så här vått. Fast jag odlat här i 38 år.

Så det här är exceptionellt?

– Ja, det är det. Så här illa har det aldrig varit, som i år, säger bonden Lars Lennartsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista