Bildmontage av ett sms och en sedelbunt.
Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio, TT

Snabblånen kan försvinna med ny lag

1:38 min

Marknaden för snabblån är på väg bort om regeringens nya förslag blir verklighet. Det säger Hikmet Ego, ordförande för branschföreningen Konsumentkreditföretagen.

– De kortare, mindre lånen försvinner, säger Hikmet Ego.

Så vad kommer att hända med de små snabblåneföregagen?

– Jag tror att de kommer att slås ut, att de inte kommer att ha någon möjlighet att bedriva någon verksamhet, säger Hikmet Ego.

Regeringen vill klämma åt snabblåneföretagen och har presenterat ett förslag som innebär tak för hur stor den sammanlagda kostnaden för ett snabblån får bli.

Tanken är att den som lånar till exempel 1 000 kronor aldrig ska behöva betala tillbaka mer än 2 000 kronor totalt.

Biträdande justitieminister Heléne Fritzon säger att syftet är att stärka skyddet för konsumenterna och att minska möjligheterna att profitera på människor med svag ekonomi.

Om förslaget blir verklighet ska det träda i kraft den 1 september 2018.

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank, som liksom de andra storbankerna inte arbetar med snabblån.

Han tror också att de nya bestämmelserna kan få stor betydelse. I dag får en stor del av dem som tar snabblån problem med att betala sina lån. Men med det nya förslaget skulle det bli omöjligt för snabblåneföretagen att arbeta efter den modellen.

– Om man fortsätter och ger krediter som har svårt att betala, då blir det svårt att behålla den här lönsamheten.

Så för dem som inte orkar läsa det finstilta, de kommer inte att drabbas lika hårt som tidigare eftersom kreditkostnaden blir lägre.

– Det är den omedelbara effekten. Den långsiktiga effekten blir att kunder som tidigare kanske har fått SMS-lån beviljade kommer inte att få det i framtiden, säger Arturo Arques.

Vad händer med dem?

– Ja, om man inte kan gå till kreditföretagen får man väl vända sig till vänner, bekanta, släktingar, säger Arturo Arques.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista