Humleväxt i närbild
I humlegården på Julita gård finns ett tjugotal humlekloner samlade från olika delar av Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT
Staffanstorp

Svenska humleodlare kraftsamlar

1:09 min

Den svenska bryggeriboomen har stannat av något – men det startas fortfarande tre nya ölbryggerier varje månad. Sedan några veckor tillbaka finns även en föreningen för landets humleodlare.

David Ögren var med och drev ett bryggeri utanför Staffanstorp när han och kollegorna för fyra år sedan beslutade att börja odla humle. I dag är han ledamot i Svensk humleodlareföreningen, som grundades för några veckor sedan.

– Det saknas ett branschorgan. Vi måste knyta odlarna under samma tak, som ett paraply, så att bryggerierna vet var de ska vända sig, säger han.

Även om han i rollen som humleodlare är långt ifrån själva slutkonsumenten så märker han ständigt av det breda intresset för öl.

– Det är många hemmabryggare och ölintressenter som hör av sig, och förvånansvärt många som ringer och mejlar och spontant dyker in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista