Ett glas med mjölk hälls upp så att det rinner över.
Ett miljövänligt och vegetabiliskt alternativ till mjölk håller på att utvecklas i Lund. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Alternativ till mjölk under utveckling

Ett alternativ till mjölk och i framtiden även yoghurt, glass och grädde håller på att tas fram vid Lunds universitet.

Produkten är ungefär som soja- och havredryck, men mer neutralt i smaken.

Den innehåller protein och stärkelse från potatis som värmts på ett visst sätt och som blandats med omega tre-rik rapsolja - då bildas en så kallad emulsion, vilket exempelvis mjölk också är.

– Tanken är att den ska vara ett gott och närande mellanmål, säger  livsmedelsforskaren Eva Tornberg i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att produkten kan finnas i affärerna nästa år, men då blandad som en smoothie med äppelmust och frukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista