Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Alternativ till mjölk under utveckling

Publicerat söndag 26 november 2017 kl 13.43
Ett glas med mjölk hälls upp så att det rinner över.
Ett miljövänligt och vegetabiliskt alternativ till mjölk håller på att utvecklas i Lund. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett alternativ till mjölk och i framtiden även yoghurt, glass och grädde håller på att tas fram vid Lunds universitet.

Produkten är ungefär som soja- och havredryck, men mer neutralt i smaken.

Den innehåller protein och stärkelse från potatis som värmts på ett visst sätt och som blandats med omega tre-rik rapsolja - då bildas en så kallad emulsion, vilket exempelvis mjölk också är.

– Tanken är att den ska vara ett gott och närande mellanmål, säger  livsmedelsforskaren Eva Tornberg i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att produkten kan finnas i affärerna nästa år, men då blandad som en smoothie med äppelmust och frukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".