Gäss på skånsk åker..
1 av 2
Gäss på ett fält utanför Kristianstad i novemberdis. Med ett smörgåsbord av mat och mildare vintrar skapar en ökad population av gäss stora problem för lantbrukare i södra Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT
Göran Frisk - gåsaskrämmare vid länsstyrelsen
2 av 2
Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Skåne

Skånska åkrar – smörgåsbord för gässen

1:17 min

Just nu är det rena smörgåsbordet för gässen på de skånska åkrarna. Och milda vintrar gör att allt fler gäss väljer att övervintra.
– Fler vintergrödor, strandängar och golfbanor bidrar också till att de stannar, säger gåsaskrämmaren Göran Frisk.

Ängarna i Vittskövle och på andra håll i Skåne är rena rama paradiset för grågässen och de vitkindade gässen – trots att det är november.

– De slösar inte bort energi och flyttar inte om det ändå finns föda och värme här, säger Göran Frisk, som sedan 2004 har arbetat med att skrämma bort gäss och tranor från jordbruksfälten i Skåne.

De senaste decennierna har gåsarterna ökat kraftigt i Sverige. I september 1984 fanns det 20 000 grågäss i landet. I september i fjol var siffran närmare 213 000. Den vitkindade gåsen var under 1980-talet mycket ovanlig, men i oktober 2016 noterades runt 237 000 fåglar av arten.

Gåsen må ha en liten hjärna, men den genomskådar det vi människor försöker hitta på.

Och allt fler av dem stannar kvar i Sverige långt in på eller hela vintern. En av orsakerna är ett förändrat jordbrukslandskap.

Hur stor ekonomisk skada betande gäss skapar finns det inga säkra siffror på, men 2015 betalade landets länsstyrelser ut över 1,7 miljoner kronor till skadeförebyggande åtgärder och ersättningar för skador som fredade gåsarter orsakat.

– Uppblåsbara gubbar, imitationer av rovdjursfåglar, gasolkanoner och knallskott, är några av skrämselmetoderna vi använder, säger Göran Frisk.

– Gåsen må ha en liten hjärna, men den genomskådar det vi människor försöker hitta på. Det tar några dagar eller en vecka och sedan kan de sitta lugnt och käka vid våra skrämselverktyg, säger Göran Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista