En orange färdtjänstbil på en parkering.
1 av 2
En av Skånetrafikens färdtjänstbilar. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Kollektivtrafiknämden
2 av 2
Helena Winter (Mp) och Christer Akej (M) vill införa strängare bakgrundskontroller för Skånetrafikens förare. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Hässleholm

Bakgrundskontroller ska stoppa övergreppen i färdtjänsten

2:55 min

Skarpare bakgrundskontroller av Skånetrafikens chaufförer och en handlingsplan mot trakasserier är några av förslagen som diskuterades under dagens sammanträde.

Efter att Kaliber i P1, tillsammans med bland andra P4 Kristianstad, rapporterat om sexuella övergrepp och trakasserier inom färdtjänsten har nu politiker i kollektivtrafiknämnden reagerat.

Idag hade nämnden ett sammanträde där man i samråd med Skånetrafiken diskuterade vilka åtgärder som bör vidtas för att garantera färdtjänst-resenärernas säkerhet.

Förslagen handlade dels om långsiktiga förändringar i hur Skånetrafiken gör upphandlingar med de bolag som tillhandahåller färdtjänst och dels om mer direkta åtgärder.

– Dels kan man kräva av bolagen att de kollar i polisregistret när man anställer en förare och att man gör löpande kontroller av sina förare, säger Christer Akej (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista