Samlingslokalen Skeppet i Simrishamn.
Skeppet i Simrishamn nämns som möjlig lokal. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Vill ha allroundhus för kultur och alla åldrar

2:11 min

Önskemålet om ett seniorhus i Simrishamn kanske i slutändan landar i ett allroundhus.

I Simrishamn har frågan om en mötesplats för äldre diskuterats och utretts länge. En lokal i Österlengymnasiets aula har ställts i ordning, och en stimulanspeng för föreningar har införts. Men det finns önskemål, bland annat via medborgarförslag, om ett särskilt Seniorernas hus mer centralt.   

Vi har även lyssnat på kulturfolk som saknar en konsthall i Simrishamn.

Den styrande majoriteten i kommunen lanserar nu istället tanken om ett allroundhus - en slags kombination av kultur- och konsthall och allaktivitetshus för alla åldrar, med hänvisning till att kommunen saknar detta.

Fler grupper än äldre kan behöva en plats att möta andra på, även människor mitt i livet - och yngre, som blivit för gamla för Benka-di, anser Karl-Erik Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, som även tror att det finns ett värde i att människor i olika åldrar träffas.

- Bara för att man har en grupp i samhället som behöver ett hus, är det inget som garanterar att det inte finns fler grupper i vårt samhälle som vill ha någonstans att vara, och det är det vi måste se på i ett bredare koncept, säger han.

I förslaget om att utreda ett allroundhus hänvisas även till Simrishamn som en kulturkommun.

- Vi har även lyssnat på kulturfolk som saknar en konsthall i Simrishamn, eftersom Valfisken är stängd, det är skola i den idag, säger Karl-Erik Olsson (S).

Men om man ska rikta sig till alla i ett allaktivitetshus, finns det inte risk att det inte blir riktigt bra för någon?

- Risken finns alltid, men i den här utredningen som kommundirektören ska titta på är det sagt att vi ska se vilka svårigheter kan det finnas, vilka positiva effekter kan man få av detta, säger Karl-Erik Olsson (S).

En kombinerad lokal skulle kunna ha fördelen av att ha tillgång till personal på dagtid, kanske även kvällstid, skriver partierna som står bakom förslaget, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Österlenpartiet och Liberalerna.

Oppositionsrådet i Simrishamn, Anders Johnsson (M) säger att han inledningsvis inte har något emot att förutsättningarna för ett allaktivitetshus utreds.

- Men jag är tveksam till om det är detta som seniorerna menar när man säger att man vill ha Seniorernas hus, så att det får vi väl titta närmare på framöver, säger han.

- Vi driver frågan om Seniorernas hus, har gjort under lång tid, för vi hör att våra äldre i Simrishamn vill ha ett Seniorernas hus, en samlingsplats där man kan samlas, säger Anders Johnsson (M).

Förslaget är alltså att kommundirektör Diana Olsson får i uppdrag att utreda frågan om ett allroundhus i Simrishamn, kanske i "Skeppet" nere i hamnen, eller i någon annan lokal, eller i en ny lokal. I slutet av april väntas utredningen vara klar.

 

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista