20171104 IFK Kristianstad Albin Lagergren
Mannen som alla pratar om idag, Albin Lagergren. 12 mäktiga mål i går mot Pick-Szeged. Foto: Andreas Hillergren
Handboll med Glenn Göransson

Ulf Schefvert: "Albin Lagergren visar att man inte behöver vara 2,5 meter lång och väga 125 kilo"

Ulf Schefvert om Lagergren: Man behöver inte vara två och en halv meter lång.
4:51 min

Söndagen bjöd på några riktigt bra och spännande matcher runt om i Europa. En av dessa spelades i Kristianstad. En annan i Schweiz. Hör Ulf Schefvert sammanfatta.

Dagen efter och sitter och funderar på om IFK:s seger mot Pick-Szeged går att mäta med andra stora segermatcher i klubbens 118-åriga historia? I närtid kan den jämföras med förra årets hemmavinst mot Kielce, som säsongen tidigare vann hela Champions League. Eller förrförra årets utskåpning av Rhein-Neckar Löwen, åtminstone den första halvleken, där IFK gick till pausvila med 10 bollar upp. Den.

Albin har en djäkla smäll i den där armen - och det går fort. Han är också otroligt bra att sätta sina kompisar i läge.

Det finns säkert 100-tals andra matcher som skulle kunna lyftas fram här men gårdagens bedrift är i en klass för sig på grund av det här:

  • Pick-Szeged ställde sitt vassaste lag på benen och gick för fullt från matchminut ett. 
  • Pick-Szeged vann förra helgen mot ett av europas bästa lag, Barcelona. 
  • Pick-Szeged spelade oavgjort mot Vardar för en månad sen.
  • Pick-Szeged krossade IFK på hemmaplan i början på oktober och hade innan gårdagens match vunnit samtliga åtta tidigare möte mot Kristianstad.

Dessutom hade Ungrarna en 2-måls-ledning med 12 minuter kvar att spela - men IFK vände på detta och vann efter en heroisk sista minut. Gunnar SJ fick äran att trycka in sista bollen och ingen annan i laget, ingen, var mer i behov av detta än den sympatiske Islänningen.

Det som Albin Lagergren visade upp igår är nog bland det bästa jag sett en spelare, klädd i IFK Kristianstads tröja, utföra på en handbollsplan. 12(!) mål mot högklassiskt motstånd och dessutom mot erkänt duktige Jonas Källman på vänstertvå. Dessutom var alla tolv sådär äckligt snygga och varje gång som bollen mötte målnätet så hörde man det där ”swischet” som är så svårt att få till. 

Inte en enda spelare i IFK föll ur ramen i går, alla som spelade gick plus ur matchen och nu ska det laddas om; Karlskrona borta på onsdag och fortsätter man på samma sätt som man avslutade matchen mot Pick-Szeged, då vinner IFK med 55-12. Men, som alla känner till, det är idrott vi snackar om och motivation slår alltid klass - och bra form är alltid en färskvara. Förmodligen blir det en strid på kniven även i denna match.

***

Lugi tog sig till gruppspel i EHF-Cupen genom att vinna borta mot Pfadi Winterthur från Schweiz. Oavgjort hemma förra helgen blev till seger för de vinröda med 22-17 och därmed får Tomas Axnérs unga garde sex mycket tuffa matcher till våren.

HK Malmö hade som väntat ingen chans borta mot Bjerringbro-Silkeborg, 36-25 till danskarna som därmed också är klara för gruppspel till våren

Bra gjort av Lugi att plocka poäng på bortaplan. Visserligen är planen 40 gånger 20 även där men det är lite andra förutsättningar.

 

Tjing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".