Barn bakar bullar
1 av 3
Vilma Mårtensson Liljegren, 5 år, bakar på Öllsjö förskola. Hon trivs. Foto: Pär Trulsson
man med rosa hängslen glasögon på huvudet
2 av 3
Förskolepedagogen Göran Karlsson säger att man i Öllsjö jobbar mycket med att försöka låta barnen uttrycka känslor. Foto: Pär Trulsson
kvinna, brunt hår, glasögon
3 av 3
Monika Borns, förskolechef i Öllsjö, tips till andra förskolor och kommuner är att välja ut arbetet med jämställdhet som ett prioriterat område. Foto: Pär Trulsson
Kristianstad

Här är förskolan med fokus på jämställdhet

3:11 min

Skolinspektionens gjorde i våras en granskning som visade på brister i arbetet med jämställdhet inom förskolan. Det har fått förskolorna i Öllsjö att agera. Nu i höst har ett fokusprojekt inletts.

– Vi har kopplat ihop det med ett annat projekt vi har genom skolverket som heter läslyftet för förskolan. Då har vi satsat på litteratur. Vi tar fram texter, sagor och böcker som visar på det här med jämställdheten och motverkar de traditionella könsrollerna. Vi tar också upp gamla folksagor där de här könsrollerna är huggna i sten och vänder lite på begreppen så att barnen kan se att det finns andra möjligheter också, säger förskolechefen Monika Born.

Utöver detta lägger man på förskolorna, som har 158 barn, stort fokus på att försöka få barnen att uttrycka känslor.

– Man ska ha rätt till sig själv, man ska kunna säga stopp om man blir utsatt för någonting. Det gäller även oss vuxna att vi klampar in och gör saker och ting som inte barnen vill. Vi är noga med att fråga. Vi vill ge barnen en chans att själva påverka vad man vill vara med om och inte göra, säger Göran Karlsson, förskolepedagog.

Förskolan jobbar också aktivt med att försöka låta barnen göra det den själv vill.

– Vi vill inte tvinga in något barn i något specifikt fack. Att till exempel tvinga lille Kalle att bära prinsessklänning utan vi erbjuder och att vi uppmuntrar till att göra saker och ting. Det tycker jag vi lyckas bra med, säger Göran Karlsson.

Enligt Monika Born ska arbetet med jämställdhet genomsyra all verksamhet.

– Man jobbar med jämställdhet på förskolan men inte tillräckligt. Det kunde vi också se när vi gick igenom vårt kvalithetsarbete att vi behövde ha mer fokus på det. Det var därför vi valde detta.

Vad hoppas ni att projektet ger?

– Att vi verkligen kan se det här, att barnen har lika möjligheter, gör val utifrån vad de själva vill utan att tänka på vilket kön man är. Men också att vi i personalen har det här med oss. När vi handleder i lekar, väljer aktiviteter och litteratur. Det ska spilla över i alla verksamheter.

Varför är det viktigt att lyfta detta?

– Det är grunden som vi lägger här. Kan barnen förstå att det inte är könet som har något avgörande. Att det är barnet som kan välja hur den vill ha det oavsett om man är pojke eller flicka. Börjar vi grundlägga det i förskolan så kanske vi får bort lite av detta som vi upplever nu i dag.

Projektet i Öllsjö ska pågå fram till nästa sommar och därefter utvärderas.

Monika Borns tips till andra kommuner och förskolor är att göra likadant som i Öllsjö.

– Mitt tips är att välja ut jämställdhet som ett område som man prioriterar, säger hon.

Vilma Mårtensson Liljegren, 5 år, trivs på sin förskola.

– Det bästa är att leka och vara i grupper.

Vilken är din favoritlek?

– Mamma, pappa barn. Det leker vi jätteofta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista