Anders Sannerstedt
Anders Sannerstedt. Foto: Svjetlana Pastuovic/Sveriges Radio
Hässleholm

Statsvetaren om politiska situationen i Hässleholm: Mycket ovanligt

Statsvetaren: Jag har inte hört att SD:s budgetförslag någonstans skulle vara kommunstyrelsens förslag
0:48 min

Det blev inte SD:s budget som klubbades igenom igår under kommunfullmäktige. Att SD:s budget var huvudförslag är däremot första gången i Sverige.

Att en budget är kommunstyrelsens huvudförslag behöver däremot inte innebära väldigt mycket i praktiken, som ju också stod klart igår när det blev restalliansens budget som istället vann.

– Det är ju fullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet, säger Anders Sannerstedt.

Däremot understryker han att det är sällsynt att i förväg inte känna till vad kommunfullmäktiges beslut blir.

– Det finns situationer, som denna, där man inte vet i förväg. Men att det gäller just budgeten är mycket ovanligt, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

Restalliansen kommer nu att påbörja verkställandet av sin budget, även om de flesta ledamöterna i Hässleholm samsas om att det kommer att bli tufft eftersom att alliansen inte har majoritet i nämnder och styrelser i Hässleholm.

I presentationen av alliansens budget under gårdagen tog Pär Palmgren (M) upp att man vill öka tryggheten i kommunen genom att ha fler poliser på plats, att asylsökande i kommunen ska få snabbare beslut och att man vill göra någonting åt viadukten i Hästveda då den inte är trafiksäker och bidrar till olyckor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".